25.12.2012

Uusi vuosi ja uudet kujeet

Pimeimpään talviaikaan on aikaa suunnitella tulevaa. Olen hahmotellut muutamia uusia kukkaistutuksia ja etsinyt niihin sopivia istutettavia. Kukkaistutukseni olen suunnitellut värien mukaan. Tällähetkellä on teemaväreinä keltainen-, punainen- ja lilaistutusalue. Olen lisännyt näihin muutaman väriläiskän keltaisessa istutusalueessa on muutama valkoinen ja punainen kukkija. Punaisessa on myös valkoinen kukkija seassa ja lilassa on myös valkoista mukana.

Ensi kesänä olen suunnitellut tekeväni valkoisen ja sinisen istutusalueen. Niihin on tarkoitus istuttaa;
Valkoisia kukkijoita  - ukonkello, mätäsharso, jaloritarinkannus, kurttulehtiruusu ja muutama punainen ryhmäruusu.

Siniset kukkijat - sinipallo-ohdake, jaloakileija, vuorikaunokki. Tätä istutusaluetta en ole vielä ratkaissut laitanko sekaan oranssia, valkoista vaiko keltaista. Sininen istutusalue tulee valkoisen alueen viereen niin turvallinen vaihtoehto olisi valkoinen, mutta oranssikin houkuttelee...

Toki näihin tulee molempiin mukaan jotain vihreää; kuunliljaa, havua ym. Lisään joka kesä uusia kukkijoita melkeinpä kaikkiin istutuksiin. Vaihdan kukkien paikkoja, uudistan istutuksia tai laajennan. Myös yksi laajennus on tulevan kesä kohde. Laajennan talomme edessä olevaa istutusaluetta koko talon mittaiseksi ja uudistan samalla jo entistä istutusta. Laajennuksen suunnittelu on vielä alkuvaiheessa, mutta viime syksynä tein jo pohjatöitä; laitoin kankaan ja reunuksen.

Pääsääntöisesti perustan istutukseni kohopenkkiin, koska ympäristössä on ongelmallisia rikkakasveja. Etsin myös kukinnoltaan silmääni miellyttäviä kasveja, mitkä valitsen istutusalueeseeni. Koetan myös samalla miettiä, että kasvit kukkivat eri aikoihin läpi kesän. Joka kerta kokeilen myös hieman uutta ja erilaista. Viime syksynä ostin exotic gardenilta siemeniä, mitkä ovat siirtymässä taimivaiheen jälkeen johonkin istutusalueeseen.
9 kommenttia:

 1. Sinä olet aikaisin liikkeellä! Varmasti hyvä tulee.

  VastaaPoista
 2. Juu, on aloitettava ajoissa, koska kasvatan tai ainakin yritän kasvattaa siemenistä. Niin istutusalueen suunnittelu alkaa jo vuosi etukäteen. Olen myös oppinut, että näin ehtii miettiä sopivimmat kasvit, kun mieli voi muuttua monta kertaa:)

  VastaaPoista
 3. Mukavaa puuhastelua kylminä talvi päivinä. Minullakin iskee samanlainen suunnitteluvimma jossain vaiheessa kevättä mutta sitten kun tulee se aika että on valtavat määrät pikkutaimia istutettavana niin yhtäkkiä suunnitelmat ovat hukassa =)

  Lämpöistä joulunaikaa!
  KArolina

  VastaaPoista
 4. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty eli nyt vain kohti kevättä!

  VastaaPoista
 5. Jee,kiva,että muutkin on jo suunnitelleet;mulla on jo melkein sormi näppäimellä tilaamassa kaikenlaista siementä sun muuta :)

  VastaaPoista
 6. Kesäfiilis iski tänään-keskellä joulua :). Kiva tosiaan että muitakin "höppäinöitä" on. Ystävät ei aina ymmärrä, että alan heti joulun jälkeen odottamaan kesää ja kukkia.

  Millä teet kohopenkin reunat vai muotoiletko vain mullasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohopenkin reunat teen joko luonnonkivistä, joita vasten nostan aluskankaan tai pajusta. Pajusta tehty reunus syntyy näin; ostan rautakaupasta raudoitusverkkoa (paksuhkoa). Mieheni sirkkelöi sen osiin, alaosaan täytyy jättää yhden ruudukon verran pitkät tökit, jotka työnnän maahan. Raudoitusverkon osat laitan nippusiteellä kiinni yhteen. Sitten alan "punomaan" syksyllä kerätyistä pajuista reunusta. Eli pujottelen pajun oksia verkkoon (verkon ruudutus on noin 10cm). En tiedä saitko tästä mitään tolkkua, mutta laitan kuvan keväällä tänne blogiin.

   Poista
 7. Niin...heh, heh...mieheni ei aina ymmärrä näitä puutarhahommia, mutta heti joulunjälkeen alkaa minulla hirmuinen vimma suunnitella tulevia istutuksia ym. Tapanina selasin netissä kevään uutuus siemeniä ja tilasin muutamia siemenluetteloita...pitääköhän tilata isännältä laajennus puutarhavajaan, heh, hee...Esittelen hieman myöhemmin kasvatustilani teille.

  VastaaPoista
 8. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Niinhän se vanha viisas sananlaskukin sanoo.

  VastaaPoista