3.1.2013

Siemeniä ensi kesälle


Postista tuli vihdoin siemenluetteloita. Joulunaikoihin kävin netissä katsomassa siemenvalikoimia, mutta jostain syystä minusta on ihana hypistellä kuvastoja kädessä ja miettiä tulevia istutuksia. Olen jo useampana vuonna miettinyt jonkin väriteeman kesäkukka istutuksiin. Kerran kaikki kukat olivat valkoisia ja toisen kerran valko-punaisia. Tuohon viimeiseen olen tykästynyt ja tulevana vuonna pääteemana onkin valko-punainen. Lisäksi se näyttää hyvälle talomme harmaata hirsiseinää vasten.

Tänä vuonna tein koko tilaukseni Exotic Gardenilta. Pistokkaat tulevat kätevästi samassa tilauksessa siemenien kanssa. Amppeleissa käytän lumihiutaletta ja riippapetuniaa. Muihin istutuksiin laitan kannaa, jaloleinikkiä, salviaa, ahkeraliisaa ja sinitähtöstä. Toki muutoksia voi vielä tulla ja kasvatus onkin oma haasteensa. Toiset siemenet itävät paremmin kuin toiset, mutta siinähän ihanuus piileekin. Kasvun ihmettä on ihana seurata.

Olenkin jo alkanut organisoimaan tulevaa istutusrumbaa. Olen aloittanut kevätsiivouksen. Siivoan kaksi kertaa vuoteen jokaisen sopukan ja ensimmäinen siivous ajoittuu kevättalvelle hyvissä ajoin ennen kesäkukkaistutusten tekoa. Koskapa lämmitämme säännöllisesti kahta takkaa, niin pölyä on joka paikassa. Imuroin myös hirsiseinät pari kertaa vuodessa. Tänä vuonna jätän petivaatteet kevättuulen kuivatettavaksi, joten ne pesen vasta toukokuun alussa.

Joka vuosi on taimien määrä lisääntynyt. Saapa nähdä riittääkö kukkamökkissäni tila tänä vuonna:)

13 kommenttia:

 1. Valitan taas kerran kuten jossain jo aiemmin, miksei posti tuo mulle mitään siemenluetteloita? En ole ikinä saanut yhtään.. Eipä tule siis kasvateltua siemenistä. Ei se tunnu samalta etsiä siemeniä netistä kuin hypistellä esitettä käsissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useimmat siemenluettelot täytynee ainakin ensi kerran tilata. Yhteystietoja löytyy vaikka erilaisten puutarhalehtien loppusivuilta.

   Poista
  2. Niinpä taitaa olla, että eka luettelot on tilattava. Kävin muutamilla nettisivuilla ja sieltä kyllä löytyy yhteystieto lomake minkä täyttämällä saat siemenkuvaston kotiin.

   Poista
 2. Ilokseni pääsen taas nautiskelemaan sinun ja monen muun onnistuneista taimiprojekteista. Minä innostun taimikasvatuksesta joka kevät ja sitten harmittelen niiden kanssa, kun valoisia paikkoja on niin minimaalisesti täällä sisällä. Sähköpatterien läheisyydessä idättäminen on työlästä: aina liian kuivaa ja paahteista. Josko kerrankin osaisin keskittyä muutamaan tarkoin harkittuun jokavuotisen haahuilun sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisällä kasvatus on yhtä tuskaa:) Ostin muutama vuosi sitten kasvivalon "kukkamökkiini" ja siellä olen siitä lähtien kasvattanut omani. Yksi hauska tapahtuma on tämänkin oston takana; Olin viritellyt makuuhuoneemme ikkunaneteen kymmeniä taimipurkkeja ja niissä oli tuhoton määrä kukkakärpäsiä. Mieheni oli päiväunilla ja tuli silmät pyöreinä selittämään, että oli herännyt siihen kun suu ja korvat olivat olleet täynnä pikkukärpäsiä...heh,heh..mistähän lienevät tulleet...nauroin katketakseni, ukko-parka meinasi tulla syödyksi kukkakärpästen toimesta:)

   Poista
 3. Minullekin tuli tänään postista Korpikankaan siemenluettelo ja lisäksi myös (vuosikaudet tilaamani) Kotipuutarha- lehti.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, olet jo näin pitkällä. Siis teitkö jo tilauksen?
  Minulla on vielä reippaasti viime kevään siemeniä, mutta ehkäpä löydän jotain uutta. Pitääpä käydä katsomassa exotic gardenin sivut.
  Tilan ahtaus tulee vastaan.... viime keväänä oli kirjastohuone kuin viidakko. Muualle en uskalla taimia viedä kun niitä pitäisi kokoajan vahtia ettei joku lapsista sorki niitä.

  Iloista Uutta Vuotta!
  KArolina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti laitoin tilauksen sisään, kun esitteessä mainittiin, että pistokkaita on rajoitetusti. Laitan vain noin puolet siemenistä kasvamaan ja osan säästän seuraavalle vuodelle. Tälle keväälle minulla on vain itse kerättyjä siemeniä, kun viime keväänä ei tullut ostettua uusia.

   Poista
 5. Siemenhulluus täälläkin päin nostelee päätään;pitäisi osata ostella niitä pussukoita maltilla,kun ei kuitenkaan ihan rajattomasti tuota tilaa löydy :)

  VastaaPoista
 6. Tina's -blogin kautta tänne löysin, ja jään kyllä lukijaksi ja seurailemaan kasvukauden alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Ideat on vapaasti kopioitavissa! Kiva jos innostuit:)

   Poista
 7. Minäkin olen kiinnostunut sinun blokista tulin tänne katsastelemaan huomasin että täältä saa hyviä ohjeita ja idoita kesänaikana kasveista ja muustakin jäin lukiaksi

  VastaaPoista