5.6.2013

Epäonnistumisia nro 1

Oletko koskaan joutunut tekemään puutarhassasi saman asian uudestaan? Heh, en tarkoita rikkojen kitkemistä. Ensimmäiset kukkaistutukset syntyivät tietämättömyyden vallassa, mutta erehdyksen kautta monesti alkaa ottaa asioista selvää ja tulee halu onnistua.

Siispä TUNNE kasvupohjasi!!! Agressiivisten rikkaruohojen vallatessa kasvutilaa, ei tavanomaiset keinot tepsi. Kaupunkipuutarhaan on helpompi tehdä kukkaistutuksia kuin maalaisympäristöön. Hoidettuun puutarhaan on helpompi aloittelevan puutarhurin tehdä kukkaistutuksia kuin villiintyneeseen puutarhaan. Viljapeltojen läheisyydessä pahin leviäjä on juolavehnä. Muutaman millinpalanen mullassa saa sen kasvamaan uudestaan ja uudestaan. Juolavehnä leviää maanalaisten suikeroiden avulla.

Jos sinulla on agreesiivisia rikkoja puutarhassasi käytä istutusaluteiden pohjiin mansikkakangasta tai jopa juurimattoa esim. koivujen läheisyydessä. Koivujen juuret kulkevat hyvin matalalla mullassa ja ne tunkeutuvat sanomalehden, katekankaan ja mansikkamuovinkin läpi. Yksi tapa on tietenkin peittää haluttu alue 3-4 vuodeksi mustallakankaalla/muovilla ja odottaa, että rikat kuolevat. Toki paljon mainostettu Roundup tehoaa myös agressiivissin rikkoihin. Kuka jaksaa odottaa montaa vuotta tai luonnollisuus on kaukana Roundupin käytöstä. Katekangas, sanomalehti tai mansikkakangaskaan ei ehkäise juolavehnän tai peltokierron kulkua kukkapenkkiisi.

Osta hyvälaatuista multaa, mikä on puhdistettu rikkaruohoista. Olen perustanut kaikki kukkaistutukseni ns. ruokamultaan. Tämä "jobbareiden" myymä ruokamulta kuhisee rikkaruohoja. Siispä käytän pinnalla 8-10 cm kerroksen oksasilppua, mikä estää rikkojen kasvun. Rakas veljeni on intohimoinen metsätilanhoitaja ja oksajätettä syntyy vuosittain lähialueen metsiin. Velipoika hoitaa puitaan ja minä ajen mönkijällä perässä keräämässä oksia haketettavaksi:) Olen vielä selvinnyt rikkaruohoista, mutta jos sinä haluat päästä helpommalla niin käytä "kaupan" multaa.

Miten sinä torjut rikkaruohoja? Esim. peltokortetta, mikä ei kitkemällä häviä. Kirjoita kommenteihin vinkkisi.

Tässä kuva ensimmäisestä kukkaistutuksestani. Visiona oli kauniisti kukkivia kivikkokasveja, mutta toisin kävi. Pohjalla kasvoi maitohorsmaa, juolavehnää, ohdaketta, peltokortetta ym. Laitoin sanomalehteä pohjalle (en varmaankaan tarpeeksi paksua kerrosta) ja noin 10 cm hiekka (jossain puutarhaohjemassa neuvottiin tekemään näin). Annoin olla vuoden ja sitten lisäsin mullan. No, juolavehnä tuli jo seuraavana vuonna läpi ja ajan myötä kivienlomasta kaikki muutkin rikat ovat putkahdelleet pintaan. Koko kiviröykkiö pitäisi purkaa ja perustaa uudelleen. Tämä vaatisi kaivinkoneen tuomisen pihaan, joten rikkaruohopenkki saa vielä olla muistuttamassa minua huolellisesta perustusten tekemisestä.


Epäonnistumisia nro2 -tekstin julkaisen huomenna. Mukavan lämpöistä kesäpäivän jatkoa sinulle!

17 kommenttia:

 1. Tsemppiä!
  Mullakin on yhdessä osassa puutarhaa peltokortetta ihan tuhottomasti, vähän hillitsee kuorikate, mutta olen tyytynyt vain kitkemään/poistamaan ne kun niitä näkyy. Mutta pirulaiset oppivat kasvamaan niin maatamyöten, ettei tahdo saada nyppäistyä irti.

  VastaaPoista
 2. Eipä varmasti löydy puutarhuria, jolla ei olisi mennyt jokin vikaan.

  Minulla on ajan myötä tulleet niin tiheät istutukset (piha on pieni), että harva rikkaruoho siellä mahtuu kasvamaan. Eli selviän helpolla.

  VastaaPoista
 3. Minä kitken penkit hyvin heti toukokuussa, jolloin myöhemmin kesällä pääsee vähän helpommalla. Kyllä varmaan parin viikon välein kitken suurimman osan penkeistä. Trimmaan penkkien reunat hyvin, jottei rikkaruohoja leviä nurmikon kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kitken/nypin rikkaruohoja kahdesti kesässä niistä muista onnistuneista penkeistä=) kate suojaa niin hyvin.

   Poista
 4. Samanmoinen kiviröykkiö löytyy minultakin ;) Mun kivikossa kiusaa tekevät suolaheinä,horsma,nokkonen ja rönsyleinikki. Muualta juolaheinää löytyy sitäkin ihan liikaa...peltokortetta on jonkin verran,mutta nykäisen aina pois sitä mukaa,kun vastaan tulee.Sehän on miltei mahdoton hävittää,koska lankamainen juuri ulottuu tosi syvälle. Ja jostain luin,että mikä oikeus ihmisellä on peltokorte hävittää,sehän on ollut maapallolla kauan ennen ihmistä ;) no,kyllä mä ne istutusalueistani kitken, oli miten oli.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Rikkisaihe on ollut mullakin pinnalla, ongelmana mm. vuohenputki, juolavehnä ja elämänlanka. Harmittaa niin tuo elämänlanka, teimme vuosia sitten naapurin rajalle ruusu/mongolianvaahtera-aidan, ja otimme mullaksi mm. naapurin kompostin - sieltä se pirulainen sitten tuli ja onko nyt koko aidan mitalla hyvin voimissaan. Vuohenputken ja juolavehnän saa pidettyä kurissa ahkerasti perkaamalla, mutta kun aika ei tahdo riittää. Ja kitkeminen ei kuulu mielipuuhiin.
  Oot kyllä niin oikeassa, että rikkaruohottomasta mullasta kannattaa maksaa vähän enemmän, maksaa itsensä takaisin !

  VastaaPoista
 7. Taitaa jonkin sortin rikkaruohoja olla ihan jokaisessa puutarhassa. Alkuvuosina meillä piti kitkeä, kun istutukset olivat sen verran väljiä, että rikkoja mahtui väleihin. Nyt on vuohenputki alkanut tunkeutua tien varren ojista ja sitä näyttää olevan mahdoton hävittää. Yritän saada sen pysymään edes tietyllä alueella. Luin elämänlangasta, ettei riitä sen hävittäminen omalta pihalta, mukaan hävitystalkoisiin pitäisi saada myös naapurit. Meidän naapuria ei näytä puutarhanhoito kiinnostavan tippaakaan. Tuossa olet oikeassa, että perustamistöissä ei pitäisi ketkuilla, mutta aikanaan omaa pihaa ja puutarhaa laittaessani ei tietoa ollut tarpeeksi ja nyt pitäisi jotkut hommat tavallaan aloittaa alusta. Se ei houkuttele, eikä ihan kaikkea voi enää alusta aloittaakaan. Elämää tämä vain on, täytyy oppia ottamaan vähän kevyemmin.

  VastaaPoista
 8. Kyllä niitä rikkaruohoja aina saa nyppiä ,vuohen putki minuakin rassaa kun ne kasvaakin niin nopeaa :)

  VastaaPoista
 9. Vuohenputken hävittäminen taitaa olla mahdotonta. Voimia taisteluun:)

  VastaaPoista
 10. Minäkin liputan hyvän mullan puolesta ( =pussimulta ). Harmi vain,kun itse tajusin tämän liian myöhään :(
  Itse kitken n. joka toinen viikko,kaikki penkit,koska rikkaruohoja niistä todellakin löytyy. Useamminkin pitäisi,mutta sittenhän sitä saisi ollajatkuvasti sitä hommaa tekemässä,joten pakko hiukan rajoittaa.
  Pahimmat rikat, kuten elämänlanka, ovat meille levinneet naapurista ja nyt tien toisellapuolella olevasta hoitamattomasta pienestä metsäpläntistä leviää jättipalsami kulovalkean lailla lähemmäs :C

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla rikat pysyvät kurissa katteen avulla. Jättipalsamissa riittää työtä!

   Poista