6.6.2013

Epäonnistumisia nro 2

Tervetuloa blogiini Erjuska ja Sussi!

Lupasin eilen toisen tekstin epäonnistumisista. Viime syksynä laiton suurin odotuksin perennojen siemeniä maahan. Myyjä lupasi, että syksyllä kylvetyt itävät keväällä. Ajattelin, että onpa helpopa kasvatusta. Toisin kävi. Keväällä odotin suurin odotuksin kasvua, mitä ei koskaan tapahtunut. Hei, hei 38 €...sinne menivät taivaan tuuliin...Muutama päivä otin viisi ruukkua pois, kun kyllästyin kastelemaan ja odottamaan. Liekö vikana ollut sateinen syksy...laitoin siemenet niin myöhään, että runsaita sateita enään ollut. Peittelinkin purkit lehtikatteella, mutta mitään ei tapahtunut.

Tulipahan tästäkin opetus; seuraavana keväänä Nuppulassa kasvaa perennoja uudestaan. Enää en haaskaa rahojani. Tämä kevät opetti myös sen, että perennojen kasvatus on helppoa...valoa, kosteutta ja kärsivällisyyttä. Niin ja mikä parasta osaan ainakin yhden latinankielisen kasvinnimen; Humulus lupulus - Humala. Muistan tämän nimen varmaan koko loppuelämäni.

Salkoruusu oli ainoa mistä tunnistettavasti iti kaksi siementä. Loput oli ehkä jotain...varmaan rikkaruohoja...heh,heh..Joko tanssitaan sadetanssia???

15 kommenttia:

 1. No, aina ei voi voittaa. Voihan olla, että siemenet olivat jotenkin vanhentuneita tms.

  Hih, meikäläinen tanssii ihan mielellään letkun varressa, jos on näin lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tästä suivaantuneena Nuppula on ensikeväänä pullollaan taimia:)

   Poista
 2. kiitos:)

  Siementen kasvatuksesta minullakin on huonoja kokemuksia. Kaksi lajiketta tiedän, joista on minulla aina noussut taiminia: mäkimeirami ja harsokukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli tänä keväänä ritarinkannusta, tulikukkaa, etelänruusuruoho, leikkokärsämöä ja kaunopunahattua. Kaikki itivät ja ovat penkissä kasvamassa. Näistä onnistumisista iloiten aion jatkaa perennojen kasvattamista taimimökissäni, Nuppulassa:)

   Poista
 3. No johan oli huono tuuri,mutta ei muutakuin uudestaan yrittämään!!

  Itsekin kasvattelin tänä vuonna perennoja,mutta lajikkeet taitavat olla senverran varmoja itäjiä,että odottavat jo nyt taimipurkeissaaan maahanpääsyä loppukesästä. Lajeina mm. siperianpalloohdaketta,punahattuja,maitokelloa,akileijaa,väriminttua ja siperianunikoita.

  Täällä on sadellut ukkosten myötä päivittäin tällviikolla ja luonto kiittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, Nuppula on ensi keväänä täynnä taimia:) Periksi ei missään tapauksessa saa antaa;)

   Poista
 4. Voi harmi, mutta älä luovuta vielä, syyskylvö on oikeasti kätevä tapa kylvää kasveja, jotka tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Mietin tässä että mikähän on mennyt vikaan, yksi mikä tulee mieleeni on jääpolte. Ruukuissa näyttää ainakin nyt olevan tyhjää tilaa yläosassa, onko niihin päässyt kertymään vettä joka on sitten jäätynyt ? Se voi pilata kylvökset. Kylvin myös aika myöhään, maahan upotettuihin pohjattomiin jauhelihalaatikoihin, täytin piripintaan ja lisäsin hiekkaa pinnalle ettei vesi pääse kertymään. Ei syyskylvö kokonaan korvaa kevätkylvöjä, mutta kylmäkäsiteltäville se on helppo tapa, ja ei mullakaan kaikki kylvökset koskaan idä, onnenkauppaa osittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Jääpolte on todellakin voinut tehdä tepposet.

   Poista
 5. Huonoja kokemuksia on ollut minullaki, ei ole noussut kaikki taimelle kun syksyllä kylvin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnenkauppaa on todellakin perennojen idättäminen:)

   Poista
 6. Ei, periksi ei saa antaa. Viime vuonna kasvatin harjaneilikkaa, maariankelloa ja punahattua. Kylvin ne kesäkuussa, ja istutin syksymmällä taimet maahan. Siellähän nuo napottaa, jännäsin että selviävätkö talvesta, kun oli niin märkä syksy.
  Jotkut siemenethän tarvitsevat kylmäkäsittelyn, niin ne kai ois parempi kylvää syksyllä. Kylvin myös kurjenpolven ite kerättyjä siemeniä syksyllä kasvihuoneeseen, itivät kyllä, mutta kylmivät kasvihuoneessa, kun ei ollut lunta päällä. Yhteen ruukkuun niistä on tänä keväänä kasvanut taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat varmaan jo kukkaloistoa tänä kesänä:)

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Joskus siemenet saattavat vaatia tosi pitkän itämisajan. En tiedä mistä siemenistä on kohdallasi ollut kysymys, mutta olisivatko vaatineet erikoiskäsittelyn, eli vuorotellen jaksoja lämpimässä (20C) ja kylmässä.

  VastaaPoista
 9. Voi olla. Myyjältä tuli ohjeet laittaa suoraan maahan syksyllä ja kate päälle. Elämä opettaa:)

  VastaaPoista