2.6.2013

Kukkapenkin reunus

Kukkapenkin reunus voi olla melkeinpä minkälainen vain. Itse suosin kohopenkkejä ja reunuksena käytän luonnonmateriaaleja. Käytän reunuksena pajua, kiveä ja puuta. Puu ei ole ikuinen, jos et käytä kestopuuta. Kestopuu ei mielestäni ole kaunis kukkapenkissä. Puhelinpylväs on ihan ok, koska se on pyöreän muotoinen. Siistin lopputuloksen saat, kun teet reunuksen ulkopuolelle lapionlevyisen syvänteen. Näin nurmikon ajaminen helpottuu ja nurmi ei pääse valtaamaan istutusaluettasi.

Perustan kukkapenkit mansikkakankaan kanssa. Laitan pohjalle mansikkakankaan. Nostan reunan reunusmateriaalia vasten sisäpuolelle ja lisään mullan. Näin rikkaruohot eivät pääse suikertelemaan  kukkapenkkiisi. Kivillä mansikkakankaanreuna on helppo piilottaa. Kate perennojen välissä pitää koskeuden mullassa ja estää siementävien rikkojen leviämisen.


Pajureunusta täytyy huoltaa muutaman vuoden välein. Käytännössä tarkoittaa sitä, että reunukseen täytyy lisätä pajunoksia. Tämä reunus on punottu harjateräsverkkoon.


Puuta voi käyttää myös reunuksena. Käsittelemätön hirsi kestää yli 10 vuotta, jopa pidempäänkin. Puu täytyy kuoria ennen reunuksen tekoa. Kuorimaton tuore puu alkaa lahota saman tien.


Helppo reunus syntyy myös turveharkoista. Harkkoa voi muotoilla tarpeen mukaan. Itse en ole niitä kokeillut. Kuvissa näyttävät kauniilta. Hintaa suuren istutusalueen reunustamiseen tulee aika lailla.  Tässä kuva siistipiha.fi sivustolta;


Erilaiset betonikivet ja nauhat käyvät myös kukkapenkin reunustamiseen. Kannattaa vain miettiä paljonko haluaa sijoittaa istutusalueen tekemiseen, miten helppohoitoisen istutusalueesta haluaa ja mikä materiaali käy yleisilmeeseen.

Tässä kuva reunusnauhasta siistipiha.fi sivustolta;

Minkälaisia ideoita muilla lukijoilla on istutusalueen reunustamiseen? Laita kommenttia ja linkkiä blogiisi upeista ideoistasi!! Mukavaa ja lämmintä sunnuntai-illan jatkoa sinulle!9 kommenttia:

 1. Hyvää tietoa erilaisista reunuksista. Rakensin pari vuotta sitten kasvimaan reunan turveharkoista. Siitä tuli kahden turveharkon korkuinen. Tänä keväänä kiskoin harkoista satunnaisia maitohorsman, voikukun, juolavehnän ja koivun (!) alkuja. Ne kyllä lähti hyvin, mutta olin vähän yllättynyt, että hapan kasvualusta ei estänyt kasvua. Pinnalla on sentään paikoin kaunis sammalpeite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä yllätys, että turvekin antaa pohjaa rikkakasveille. Sammal on kaunista=)

   Poista
 2. Kiitos kauniista kuvista ja vinkeistä! Tuo sorareinus näyttää kauniilta, voisin kokeilla sitä kukkapenkkien reunoihin kun osasta puuttuu vielä kuvetta. Jos laittaa kivireunan sen olisi hyvä olla nurmikon tasalla niin että nurmikko leikkautuu siististi.
  Turveharkkoja en suosittele lapsiperheen pihaan -- ne ei vaan kestä pienintäkään pomppimista vaan murenevat!
  Ystäväni aikoi maalata mustalla puuöljyllä kestopuuta ja rajata sillä. Tulee varmasti kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, maalattuna kestopuu on ok - muutoin aika tylsän värinen=)

   Poista
 3. Hieno tuo kivireunuskohopenkkisi. Mitenkäs muuten teet kulmat noihin pajureunuksiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vältän jyrkkiä kulmia, mutta jos joudun tekemään 90 asteen kulman, niin aidon harjateräsverkon rautalangalla yhteen ja punon yli kulman.

   Poista
 4. Kiitos hyvistä vinkeistä,niitä on hyvää ottaa aina vastaan.Siistin näköisiä reunuksia on:)

  VastaaPoista
 5. Kaunis puinen reunus penkissä ja kivet ovat aina in.

  VastaaPoista