28.3.2013

Hyvää pääsiäisen aikaa kaikille!

Vihdoinkin on pääsiäinen. Viime vuonna joimme kahvia ulkoterassilla, ehkä tänä vuonna laavulla nuotion lämmössä. Hiihtokelit ovat ainakin mitä parhaimmat. Aion suunnata aamusella hiihtelemään ja taidanpa ottaa eväät ja kahvit mukaan. 

Onneksi yölämpötilat ovat hieman nousseet. Kukkavajassanikin on sisälämpötila noussut ja taimia on putkahdellut melkeinpä jokaiseen purkkiin. Huomenissa täytyy koulia lisää taimia.  Jotkut itseni keräämät siemenet eivät näy itävän. Liekö vikana kesän märkyys. Onko muilla minkälaisia kokemuksia?  Tietääkö kukaan latvotaanko Sinisievikin (Penny Black) taimia? Itselleni se on uusi tuttavuus.

Tervetuloa uusille lukijoille. Käykäähän osallistumassa blogini kilpailuun. Vielä on muutama päivä jäljellä osallistumisaikaa.

Viettäkää rentouttavaa pääsiäisen aikaa ja nauttikaa kevätsäästä!


!


24.3.2013

Kyöpelivuoren noita-akalle luuta

Askartelin tänään luudalle uuden puuvarren. Mahtaako kelvata pääsiäisnoidille:) Tavallisen puisen luudanvarren pohjamaalasin mustalla ja siihen tein erivärisiä kukkia. Taitavammat maalarit voivat tehdä taiteellisempia, mutta ideana mielestäni mainio.Lisäksi valmistelin terassia kevätkuntoon ja keksin vielä tehdä "munapuun"..heh,heh... Nyt alkaa olla sellaiset ilmat, että kevätkukkia voi laittaa ruukkuihin piristykseksi. Olen vielä ottanut ruukut yöksi sisälle eteiseen. Olen pitänyt sellaista -5 astetta sopivana yöpakkasrajana. Muutamia taimia tuli koulittua tänään ja laitan niistä myöhemmin juttua Siemenestä omaksi iloksi -sivulle. Tyttäreni oli mukana kuvaamassa istutustouhuja ja yrittipä Matti Matinainenkin tulla kaveriksi...

Hyvä, että kynnet pitivät ulko-oven karmissa...mukavaa viikonlopun loppua ja ensiviikon alkua:)

15.3.2013

Voi noita pakkasia!!!

Takana on työntäyteinen viikko ja vielä huomenna käyn töissä yhden päivän tälle viikolle. Pääsiäinen on kohta käsillä ja rairuohoakin voi kylvää. Rita-koirallamme on juoksuaika. Eilen illalla kävi yksi sulhanen oven takana:) Rita vinkui ja olisi halunnut ulos. Naapurin koira kävi viimekin syksynä tarjolla sulhaseksi. Täytyy ihmetellä miten hyvä hajuaisti koiralla on, koska naapuriin on n.4 km matka. Kait se naapurin koira haistaa tyttökoiran hajut sinne asti???

Kylvöistä on nyt reilu viikko. Johan sieltä mullasta nousee myös taimiakin. Lisävalo antaa vauhtia kasvuun. Ensi viikolla täytyy laitella samettikukat ja muut myöhemmin kylvettävät siemenet. Viikolla 14 on tulossa lisäksi pistokkaat.

Enpä muista vastaavanlaista kevättä, että kovia yöpakkasia jatkuu vieläkin. Laitankin kalenteriin muistiin pakkastiedot ensi kevättä varten. Useana keväänä olen ottanut syksyllä laittamani krookuksen- ja narsissinmukulat kellarista valoon viikolla 10. Tänä vuonna pääsiäiskukkani ehtivät kukkia liian aikaisin, kun niitä ei voi viedä päiväksi ulos. Kevätmukulakukkia on kiva laitella pääsiäisen aikoihin erilaisiin koreihin terassin koristeeksi.

No, tässäpä blogini lukijoille silmäniloa.Tervetuloa uudet lukijat! Osallistukaa kukkavajani nimikilpailuun. Palkintokirja odottaa valmiina postitusta.

Mukavaa viikonloppua kaikille!!!
9.3.2013

Kevättä rinnassa!

Akartelin puutuolit terassille kevätruukkuistutusten seuraksi. Ovat helppotekoiset ja hauskan näköiset, kun et mittaile liikoja. Narsissit kestävät pientä pakkasta. Olen pitänyt -5 asteen pakkasessa ja ovat kestäneet hyvin. Vaikka pakkasta olisi enemmänkin, mutta jos aurinko lämmittää narsissi selviää hyvin. Yöksi on muistettava ottaa sisätiloihin. Viileä eteinen on sopiva paikka.

Tällä hetkellä täällä Savossa on niin paljon pakkasta, että vien narsissit kukkavajaan odottamaan lämpimiä kelejä. Nyt on aika ottaa kellarissa talven olleet krookuksen- ja narsissinmukulat. Syksyllä laitan muoviruukkuihin kellariin mukuloita ja muutama viikko ennen pääsiäistä otan ne valoon. Näin saan kukkaloistoa pääsiäiseksi:) Kukinnan mentyä ohi, säilytän mukuloita suojaisassa paikassa ja istutan ne kukkapenkkeihin kasvamaan.

Mukavaa viikonloppua!!!


6.3.2013

Taimikasvatuksen aloitus

Vihdoinkin pääsin aloittamaan taimien kasvatuksen. Olen useana vuonna aloittanut viikolla 10 ja se näyttää olevan sopiva ajankohta täällä Savossa. Varaan jo syksyllä puutarhamultaa säkin, minkä sitten sulattelen kylppärissä ennen aloittamista. Isoihin ruukkuihin laitan tätä halvempaa multaa pohjalle ja kylvömultaa päälle. Sitten, kun taimen juuret ovat tarpeeksi pitkät ne ylettyvät jo ravinteikkaampaan multaan.

Tänä vuonna minulla on paljon perennoja. Viime vuonna sain hyviä kokemuksia niiden kasvatuksesta ja nyt on hyvä jatkaa. Tänä keväänä multaan menevät kesäkukista; kesäleimu (phlox vegas lights), härmesalvia "strata", sinitähtönen "red cutting", ahkeraliisa "athena", sinisievikki "penny black" sekä omia siemeniä krasseista, petunioista ja tulisalviasta. Lisäksi on monivuotisia mm. jaloritarinkannus, punahattua, alppiruusua, leikkokärsämöä, etelänruususuohoa ja tulikukkaa. Lisäksi pistokkaat saapuvat muutaman viikon päästä. 

Laitan Siemenestä omaksi iloksi -sivulle tarkempia ohjeita kasvatukseen sitä mukaa, kun kasvu etenee. 

Osallistu kilpailuuni! Linkki vieressä. 

Tervetuloa lukijaksi Riitta Sinikka!4.3.2013

Kilpailu!

Keksi kukkavajalleni nimi, niin voit voittaa Puutarhan muodot ja värit inspiraatiokirjan - Margareta Diedrichs! Kilpailuaika on 31.3.2013 asti.

Kukkavajani on isäni rakentama. Vaja on villoitettu, että siellä voi pitää lämmitystä. Vaja toimii kukkienkasvatuksessa keväisin. Kesällä sillä ei juurikaan ole käyttöä enään. Tyttäreni leikki siellä pienempänä ja sukulaisten lapset leikkivät vajassa, kun vierailevat meillä.

Valitsen itse parhaimman nimen ja askartelen voittoisasta nimestä kyltin vajan oveen.

Onnea kilpailuun!

Kukkavajani


Palkinto!