29.5.2014

Puutarha ongelmia

Joitain viikkoja sitten Between heitti haasteen kehiin puutarhaongelmista. Tässä on minun ongelmani;


Takapihallamme ei ole kunnolista paikkaa niin mattotelineelle kuin pyykkitelineellekkään. Pyykkitelineen takana maa hieman nousee. Metsän puoleisella narulla olevat pitkät pyykit viistävät maata. Olemme aikeissa rakentaa tänne vielä puuliiterin. Samalla aion kaivattaa pintamaat noiden telineiden kohdalta pois. Molemmille pitää saada kivettyalusta. En ole pitänyt asiasta meteliä aiemmin, kun meidän etukuistilla voi tuulettaa mattoja hirsien päällä. Mutta kesäaikaan pyykin kuivaaminen on hieman ongelmallista. 

Toinen ongelma kohta on alakuvassa vasemmalla. Tämän esittelinkin jo aiemmin. Tämä taitaa olla ensimmäinen kukkaistutusalueeni pihallani. Laitoin multaa ilman mitään kankaita kivien väliin ja hupisi. Mitäpä sitten tapahtuikaan - juolavehnä, korte ym. ihanat rikkakasvit tulivat ja valtasivat tämän istutusalueen. Osittain tein tähän pohjaa samomalehdillä ja niiden päälle n.10 cm hiekkaa. Eipä auttanut! Jos pohjana käyttää peltomultaa tai entinen kasvualusta on peltomultaa, niin silloin todennäköisesti on mullassa kaikkia mahdollisia vaikeasti hävitettäviä rikkaruohoja. Silloin kannattaa vaihtaa multa, laittaa pohjalle mahdollisesti jopa juurimatto. Itse käytän mansikkakangasta ja päällä 5-8 cm hakekerrosta. Tämän istutusalueen aion säilyttää kaikille pihassani vierailevia ihmisiä varten. 
Siinä on elävä esimerkki miten EI pidä tehdä:D
 

Sain istutettua noin puolet kasvattamistani kasveista. Tässä esimakuna niistä toimii koristepaprika "Purple Flash" . Lehdet ovat ihanan väriset ja niissä on montaa eri värivivahdetta. Tulppaanien kukinta alkaisi jos hieman lämpiäisi. Kevätpikkusydän kukkii ja löysin viime syksyn mukulaistutuksistani kirjopikarililjan kukkimasta.

Kaunista viikonloppua kaikille lukijoille!

Onnea valmistuneille ylipoppilaille ja ammattiin valmistuneille nuorille!12 kommenttia:

 1. Peltokorte onkin ehkä kaikkein hankalin, jollei jopa mahdottomin hävitettävä kukkapenkistä. Sen juurakko ja juuret vovat työntyä yli metrin syvyyteen ja siksi sen hävittäminen on vaikeaa. Sen sinnikäs kitkeminen näännyttää sitä ehkä parhaiten. Myrkytkään eivät siihen pysty. sillä vain maanpäälliset osat kuolevat.

  VastaaPoista
 2. Kalkitseminen voisi ainakin vähentää peltokortetta. Itse taistelen vuohenputkea vastaan ja nyt sateella ja kylmällä olen jäämässä kauas taakse kilpailussa sitä vastaan. Taidan postata lähipäivinä aiheesta oman vuodatukseni.
  Pyykki- ja mattotelineet on meidän pihassa aina tiellä. Vähän samaa ongelmaa meilläkin, jos on lakanaa tai muuta pitkää vaatekappaletta kuivumassa. Se kiveys tosiaan voisi auttaa, ja maan tasaaminen.

  VastaaPoista
 3. Meillä on sama ongelma tuon mattotelineen kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moista kapistusta ei oikeastaan enää kai tarvita. Uudet ohjeethan on ettei mattoja tampata, imuroidaan ja tuuletetaan...on siinä kyllä kätevä tuulettaa ja kuivata mattoja ym suurikokoista.

   Poista
 4. Jep, tuttua, pyykinkuivatus ja mattoteline ongelmallisia. Tykkäsin vanhanaikaisista pyykkinaruista, mutta kun tuli kaadettua ne puut... Olisi muuten Avoimissa hauska juttu älä-tee-näin -penkki :D Mullakin olisi muutama, ja laiskuudella on osansa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhanaikaiset pyykkinarut ovat nostalgisia:)

   Poista
 5. Ihanaa, että niin monet ovat lähteneet postaamaan pihansa epäkohdista. On vaikea uskoa, että kaikilla on vain niitä ihania istutuksia ja kiveyksiä ilman mitään ongelmia. Toisten kokemuksista ja ratkaisuista saa todella hyvää oppia. Usein nimenomaan kantapään kautta opitut ovat niitä parhaita oppeja.
  Meillä on sekä mattotelinettä että pyykinkuivaustelinettä (sellainen pyörivä härpäke) varten tasattu omat paikkansa. Alle on aikoinaan laitettu maanrakennuskangas ja pinta on kivituhkalla. Kivituhkaa on vuosien varrella lisätty, sillä hyvinkin tiivistynyt kivituhka liikkuu niin lumenkolauksen kuin haravoinninkin kanssa muille maille. Olen unelmoinut kivetystä pinnasta, mutta siihen ei lähivuosina taida olla varaa. Hyvin on nuo kivituhkapinnat toimineet. Rikkaruohoja on aika vähän vuosien mittaan ilmaantunut ja ne on tullut napattua irti lähinnä ohi kulkiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat eivät aina kerro totuutta:) Ongelmakohtia on varmaan monella!

   Poista
 6. Tuo näytti minusta ihanalle, ymmärrän tietysti, että omistajaa häiritsee..itse olen niin epäkäytännöllinen ja romanttinen, että ajattelen mitä haittaa jos teline on vähän kallellaan :) Mutta tosiaan kiveys voisi olla hieno tuossa alla, vaikka ihan niitä edullisia betonikiviä? Hih, hauska esimerkkipenkki jonka aiot säilyttää, tuttu tuo rikkaruohodilemma, itse tein vähän saman tyylisen operaation samoine seuraamuksineen. Ihania kasveja olet itse kasvattanut, upeat värit.

  VastaaPoista
 7. Koristepaprikassa on tuttu lehti, mutta väri on aivan toinen kun normaalisti. Tekeekö se "hedelmää"?

  VastaaPoista