16.5.2015

Haasteelliset haasteet

Sain Kerttulilta Parasta puutarhasta -blogista sekä Karoliinalta  Karoliinan puutarha -blogista.

Tässä ensin vastaukseni Kerttulin kysymyksiin;

1. Mikä sai sinut innostumaan puutarhanhoidosta?

Teimme laajennuksen 2008 kesämökkiimme. Mökkimaisema tarvitsi kohentamista sekä kaipasin silloisen työni vastapainoksi käsillätekemistä. Tyttäreni oli silloin 7v, joten ulkotyöt oli parempi vaihtoehto kuin käsityöt. Aloin tarkastelemaan tonttiamme ja siitä se nälkä alkoi kasvaa. Vuosi vuodelta tuntui, että halusin kauneutta joka puolelle. Istutusalueita alkaakin olla joka puolella tonttiamme. 

2. Mitä puutarhanhoito merkitsee sinulle?

Käsillä tekemisen iloa, rakasta harrastusta sekä luovuuden nälän täyttymistä.

3. Mikä on sinulle tärkeintä puutarhassasi?

Helppohoitoisuus, rehevyys, haluan kukkaloistoa läpi kesän ja koko perheen tarpeiden täyttymistä (esim. trampoliini saa olla pihassa ja näkyä, niin kauan kuin tyttäreni sillä haluaa hyppiä). Hyväksyn myös sen tosi asian, että en todellakaan ehdi tekemään kerralla kaikkea.

4. Mikä on lempikasvisi ja minkä vuoksi?

Voi juku, tämä on vaikea! Lempikasveja on niin monta, mutta ehkäpä pionit ovat kuitenkin lemppareitani. Pionit kukkivat runsaasti ja ovat reheviä. Viime syksynä ostin kaksi Itoh-pionia.

5. Mitä muuta puutarhassa tulee olla kuin kasveja?

Terassi, oleilua ja ulkoruokailua varten. Terassillamme on myös lavoista tehty sohva, missä on ihana nukahtaa päikkäri. Meillä on myös laavu, missä on mukava keitellä kahvia ja makkaraa. Olemme joskus keittäneet siellä keittoakin pakissa. Pääsemme retkitunnelmaan aivan omassa pihapiirissä. Ulkosauna on myös ehdoton juttu. Saunan verannalla on ihana kuunnella linnunlaulua ja katsella kaunista pihaa.

6. Millainen on puutarhafilosofiasi (jos sinulla sellaista on, ei mielestäni ole mitenkään välttämätön...)? Tykkäätkö kokeilla, vai turvaudutko mielummin hyväksi havaittuun ja toimivaan? Tai oletko vaikkapa järjestelmällinen vai enemmänkin vähän "sinne päin" ;)

Olen kokeileva ihminen (kaikissa asioissa). Erehdyksen myötä löytyy parhaimmat tavat toimia. Olen myös järjestelmällinen. Haluan saada yhden asian kerralla valmiiksi.
 
7. Mitä puutarhabloggaaminen merkitsee sinulle?

Bloggaamisestakin on tullut hauska harrastus. On kiva jakaa ajatuksia ja vinkkejä muiden puutarhaan hurahtaneiden kanssa. Muilta bloggaajilta saan ideoita ja vinkkejä. Bloggaaminen ei kuitenkaan ole se tärkein juttu elämässäni. Tällä hetkellä tämä tuntuu kivalle ja menen julkaisujen suhteen todella fiilis -pohjalta. 

8. Minkälaisia ja kuinka monta blogia itse luet?

Luen suurimmaksi osaksi puutarhablogeja. Jonkin verran luen myös askartelublogeja. Lukuluettelossa on tällä hetkellä 179 blogia. Osa on ulkomaisia sekä lopetettuja. Käyn säännöllisesti kommentoimassa ehkä noin 50-60 blogissa.

9. Suunnitteletko blogin juttuja miten pitkäksi aikaa eteenpäin, vai syntyvätkö jutut "ihan itsestään"?

Vähän molempia, välillä suunnittelen tarkkaankin. En suunnittele kuitenkaan pitkäksi aikaa vaan seuraavaan juttuun asti. 
 
10. Aiheuttaako blogin pitäminen sinulle koskaan "paineita", tuntuuko, että blogijuttujen aiheita on aina helppo keksiä?

Eipä juurikaan. Joskus talviaikaan tulee kirjoiteltua harvemmin, koska puutarha-aiheet ovat hakusessa. Tosin talvella teen paljon askarteluja, joten niistä saan jutunaiheita. 
 
11. Millä mielin odotat tulevaa kesää?

Tulevaa kesää odotan innolla. Uusi isutusalue odottaa multaa ja kasveja:)

kuva2
Tämä orvokki on kasvanut viime kesän orvokkien siemenistä. Rikoin siemenkohat maahan.

Tässä Karoliinan kysymykset ja vastaukseni niihin;

 1.Mitä blogin pito sinulle merkitsee?

Ideoiden ja tiedon jakamista muiden harrastajien kanssa.
 
 2. Paras vuodenaika puutarhassasi, miksi? 

Saanko mainita kaksi? Kevät, koska puutarha herää horroksestaan. Kesä, koska kukat kukkivat ja puutarha on kauneimmillaan.
 
3. Mikä on inhottavin työ, mitä puutarhassasi joudut/saat tehdä?

Rikkaruohojen kitkeminen:)
 
 4. Mikä puutarhanhoidossa tuo suurinta tyydytystä elämääsi?

Oman kädenjäljen näkeminen, onnistumisen ilo ja esteettisyydestä nauttiminen sekä itsekasvatettujen kasvien nouseminen keväällä.
 
 5. Millä perusteella valitset kasveja puutarhaasi?

Hankin kasveja, mitkä miellyttävät silmääni ja sopivat muodon, värin tia vyöhykkeen perusteella istutusryhmääni.

 6. Parasta puutarhassasi?

Tilaa tehdä ja suunnitella. Istutusalueiden helppohoitoisuus. Kate ja kankaan käyttö ovat tehneet niistä lähes rikkaruohottomat.
 
 7. Oletko "kevätpuutarhuri", vai "tosipuutarhuri", jonka mieleen ei muuta paljon mahdukaan? (lue hieman pilke silmäkulmassa...)

Hih, kai minä olen tuo kevätpuutarhuri tosi mielessä:) Haluan keväällä tehdä kaiken talven aikana suunnittelemani valmiiksi, että voin kesä ajan vain fiilistellä kauneuden keskellä. Olen kuitenkin hieman huolissani, koska iän karttuessa olen huomannut, etten jaksa tehdä päivän aikaan niin paljon  kuin haluaisin.
 
 8. Meileenpainuvin asia vuosien varrelta puutarhanhoidossa? (esim. erityisen onnistunut/epäonnistunut kasvivalinta, jokin tuoksu tai kukinnan väri, yllätyskasvi, puutarhavierailu, ihan mikä vaan mikä on vaikuttanut ajatusmaailmaasi voimakkaasti?)

Puutarhavierailuja en ole montaa tehnyt, niin niistä en oikeastaan voi sanoa kuin että kaikki olivat upeita omalla tavallaan. Mieleenpainuvin asia varmaankin on, kun olin usean yrittäjä vuoden jälkeen ensimmäisellä kuukauden kesälomalla. Heräsin sunnuntai-aamuna viiden aikaan ja menin kaivamaan mansikkapenkkejä. Aamukahvi aikaan menin hakemaan lehteä postilaatikolta. Tullessani pihaan tyttäreni (3v) oli pihalla kumikengät väärissä jaloissaan, ilkosen alasti  ja huusi ÅITIIIIIIIIII:)

Mansikkamaa on meillä vieläkin ja ont tuottanut satoa hurjasti. Puutarhanhoitoni olen ajoittanut sen mukaan, miten perhe-elämä sallii. Kaikki ajallaan. Olen oppinut odottamaan vuoroani ja nautin niistä hetkistä täysillä.

Parhaat kasvivalintani ovat havukasvit. Ne käyvät hyvin talomme tunnelmaan. Sekä tietenkin pionit.

 9. Mistä hankit kasveja, parhaimmat taimistot?

Taimimoisiolta olen tehnyt pari tilausta ja olen saanut koko rahan edestä hyviä kasveja. Impectan siemenvalikoimaan olen ollut tyytyväinen. Lähiseudulla ei ole laaja-alaista puutarhaa. Valitettavasti joudun turvautumaan netti-tilauksiin. Mielelläni ja mahdollisuuksien mukaan kannatan paikallista työtä ja yrittäjyyttä.
 
 10. Luetuin blogitekstisi?

Luetuin juttu on kerännyt yli 8000 katselua;  KLIK. Juttu on viime kesä puutarhavierailulta.


 11. Mikä on puutarhaunelmasi?

Puutarhaunelmani on saada vielä paljon kasveja puutarhaani, itsekasvattaen. Että pääsisin vierailemaan useisiin ihaniin puutarhoin puutarhamatkoilla. Että saisin nauttia puutarhastani terveenä pitkään:)  Kiitos Kerttulille ja Karoliinalle haastavista kysymyksistä!

Tällä kertaa en jatka tätä haastetta eteenpäin, koska luulen, että monella on sormet mullassa näinä päivinä:)

kuva1

Kielon tuoksuisin terveisin
Maarit 

18 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Onpa ihana terassi verhoineen päivineen:) Kelpaa siellä kesällä viettää aikaa. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana tuo terassinne ja köysikaide sopii kokonaisuuteen enemmän kuin hyvin. Hienoja vastauksia kysymyksiin.

  Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Kiva kuulla, että köysikaide sopii kokonaisuuteen!

   Poista
 3. Kiva kun vastasit, Maarit! Nämä haastevastaukset aina valottavat vastaajaa uudella tavalla. Oli hauska kuulla, että haluat saada aina yhden asian valmiiksi asti. Kuulostaa hyvältä periaatteelta, minulla kun tuppaa aina olemaan liuta keskeneräisiä asioita meneillä, tuo voisi olla tavoiteltavaa!
  Oli myös mielenkiintoista kuulla, miten isoa blogien määrää käyt kommetoimassa. Oikeastaan olisikin vielä yksi kysymys, joka jäi haasteessa kysymättä: paljonko bloggaaminen vie sinulta kaikkineen aikaa, muiden blogien lukemisineen ja kommentointeineen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla menee noin tunti illassa vastauksiin. Teen sitä älypuhelimella sängyssä, kuten tätäkin nyt:) Ruutu on pieni, mutta kätevää tämä on. Postaukseen menee helposti myös tunti. Viikossa varmaankin 8-10 tuntia koko hommaan:-o Aika paljon, mutta teen näitä blogi-juttuja silloin kun muut nukkuu:)

   Poista
 4. Onpa kaunis ja houkutteleva terassi☺ Kivat on vastauksetkin
  Kiitos kielon tuoksusta ♪♪
  Ihanaa viikonloppua Sinulle ♥

  VastaaPoista
 5. Tuo teidän terassi on kyllä aivan upea! Puutarhavierailuista haaveilen minäkin :)
  Ja ihana yhteensattuman, että minäkin vastasin tänä aamuna samoihin Kerttulin kysymyksiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska yhteensattuma! Pitääkin käydä lukemassa sinun vastaukset:)

   Poista
 6. Niin kivat vastaukset! Ihana tuo naku tyttäresi kumppareissa. Yrittäjän arki on varmasti raskasta. Rakastan tuota teidän kesämajaanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, olisi minua hymyilyttänyt hänen itkunsa, mutta eihän sitä voinut. Olin yrittäjänä viisi vuotta, en siis enään.

   Poista
 7. Minustakin on ihanaa kesäiltana tulla saunasta terassille hiukan viilentymään ja ihastella sitä omaa kädenjälkeään.
  Vielä,kun oppisi tuon,että tekee yhden homman aina kerrallaan valmiiksi;eikä muutoinkaan haalisi montaa projektia kevään aikana tehtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvitus laukkaa valtoimenaan, niin olen kirjoittanut ideoita vihkoon. Eihän niitä muuten muista:)

   Poista