11.6.2015

Pohdintaa....

Puutarhakierroksellani huomasin,
että edelleen kaipaan näin alkukesälle väriä istutuksiini .Värikkäitä tulppaaneja lisää kaipaa tämäkin alue.


Täällä on aivan eri fiilis. Tulppaaneja voisi olla paaaljon enemmän.

 

Eipä ole täälläkään hurraamista.


Antakaapa vinkkejä alkukesän kukkijoille, muille kuin tulppaaneille. Etelässä tietenkin kukkii jo tähän aikaan vaikka mitä. Varmasti myös tämä kylmyys saa kukinnan viivästymään. Toki siemenestä kasvattamani esim. akileijat eivät vielä kuki, ehkäpä ensi kesänä.Tonttimme on aurikoinen, terassin luona suorastaan paahteinen.

 

Pihamme laavulta päin kuvattuna. Etualalla ystävältä saatu ruusu.


 

Nakkasin keväällä vanhan ompelukoneen raadon kukkapenkkiin:)

 

Sain mattotelineen paikan ympäryksen viimeisteltyä. Laitoin askelmaksi pari itse tehtyä laattaa. Sata kertaa jänisten syödyn norjanangervon siirrän tuosta pois. Paikkakin on katsottu; yläkuvassa vasemmalla kuivaustelineen takana on heinäpenkki. Noiden kivien taakse tuohon metsän reunaan laitan tuon angervon. Sorareunus jäi vielä kesken, osin pensaan siirron takia osin siksi, että mattotelinnen oikealla puolella on serbiankuusi, minkä edustan haluan myös siistiä ja sen eteen tulee myös sorareunus. Noiden kivien ja soran alla on kangas estämässä rikkojen kasvua.

 

Eräänä iltana katselin ulos ja hämmästyin valtavasti nähdessäni kirsikkapuun kukkapilvet. Kirsikkapuuni on kokenut kovia; jänikset söivät sen matalaksi jo ensimmäisenä talvena, edesmennyt Rita-koiramme narskutti sen oksia pentuna ja taisi olla vielä kolmaskin talvi milloin se katksesi jostain syystä. Mutta nyt kukkia on lähes koko puussa. Päivällä, auringonpaisteessa niitä ei edes erota. Ensimmäiset itsekasvatetut kesäkukat alkavat avautumaan, tässä samettikukka "Alumia vanilla cream". Sekä yksi ihastuttava tulppu, kuin ruusunkukka.Eipä ole viikkoa, ettei olisi jotain projektia meneillään:) Meillä on imeytyskenttä keskellä pihaa. Noiden putkien koristeeksi tein aiemmin kotelot filmivanerista, mitkä päällystin kaakelinpaloilla. Yksi komistus kaatui viime kesänä myrskyllä ja katkaisi koko putken. Niille olisi tietenkin pitänyt tehdä hyvät perustukset, että ne pysyisivät pystyssä. No, ajattelin sitten kevyempää versiota pajusta. Siinäkin on melkoinen työ ensin kerätä viiden putken ympärille valtava määrä pajua ja sitten punominen. Ei houkutellut sekään. Sitten jostain päähäni pälkähti käyttää rankoja. 

Joka toinen kuusiranka on ylösalaisin. Porasin reiät rautalangalle, millä "sidoin" rangat yhteen. Sitten koko komeus muoviputken ympärille. Kaivelen vielä noiden alta mullat pois, kangas tai sanomalehteä ja siihen sora tai hake. Tämä istuu pihamme yleisilmeeseen kuin nenä päähän. Kuusirangan tilalla kauniimpi olisi koivu, mutta meillä ei koivurankaa ole lähettyvillä.

Joskus joutuu miettimään pitkäänkin, että saa mieleisensä lopputuloksen.

Oikein aurinkoista viikonloppua sinulle!

Maarit

36 kommenttia:

 1. Meillä kukkii näin alkukesästä arovuokot, vuohenjuuri tms., tulikellukka, pikkusydämet, särkynytsydän, alppiruusut, ,atsalea, esikot ovat jo ohi, kurjenmiekat, tuoksumatara, rentoakankaali, orvokit, laukat, sammal- ja rönsyleimut, tulput ja narskut alkavat olla ohi, lemmikit ja unikot kukkivat. Siperianunikko on kukkinut jo pari viikkoa ja kukkii koko kesän, kultatyräkki, hopeatäpläpeippi kukkivat. Tuossa nyt muutamia alkukesän ja kevään kukkijoita. Osa on kukkinut jo pari viikkoa, eikä loppua näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu laajasta kasviluettelosta. Meillä nuo mainitsemasi kasvit aloittavat kukintaansa ensi- tai sitä seuraavalla viikolla. Tuoksumataraa minulla ei vielä ole. Googlasin sen ja sen luvataan kukkivan touko-kesäkuussa. Se menee siis hankintalistalle! Esikko on meilläkin ohi ja niitä aion myös lisätä istutuksiin. Kylvin muutaman sata siementä:D saapa nähdä itävätkö ja pääsevätkö talven yli. Siperianunikko on kadonnut osittain penkistäni. Yhdessä sitä vielä on, joten pitääkin ottaa niiden siemeniä talteen ja kylvää maahan. Kiitos vinkistäsi!

   Poista
 2. Kaunis kesäinen miljöö☺ Kiva keksintö kuusen rangat ☺
  Tuo edellisen postauksen vapaaehtoistyö, hieno asia, jota meidän kaikkien kannattaisi tehdä♥
  Kiitos Sinulle myös ☺aurinkoista viikonloppua ♪~♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ma-te. Tokihan vapaaehtoistyön tekeminen on jokaisen omassa harkinnassa elämäntilanteesta johtuen. Jonkin yhdistyksen kuten esim. marttayhdistyksen kautta on helppo aloittaa.

   Poista
 3. Kaunista on siltikin vaikka olisi vaan vihreää. Minulle tuli mieleen mattomaiset kevätkukkijat kuten Sammalleimut, Kaukasianpitkäpalot, Patjarikot ja Kevätkaihonkukka. Korkeammista Kullerot, Kevätvuohenjuuri, Imikät, Varjohiipat, Kevätesikot ja esikot ylipäätään. Narsissit tietysti myös. Olisiko näistä mikään mieluisa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukasianpitkäpalko ja imikät ovat vielä kokeilematta. Kiitos vinkistäsi!

   Poista
 4. Mulla on samantapanen ongelma, kun tulppaanit ovat kukkineet ei ole mitään... paitsi pikkusydän on kyllä kukkimassa, esikot ovat myös kukkineet jo pitkään. Kevätvuohenjuuri on hieno jos tykkää keltaisesta. Vuorenkilpeä mulla on myös aika paljon ja tykkään tässä alkukesällä sen vaaleanpunaisista kukista. Vaikka eihän sitä monikaan arvosta. Ikävä tulee vaaleanpunaista kunhan sekin on kukkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorenkilpeä minullakin on, mutta ei erityisen laajoina kasvustoina. Pikkusydän kyllä kukkii uskollisesti!

   Poista
 5. Kaunis piha teillä on. Alkukesän kukkijoista tulee mieleen pikkusydän, esikot, kevätvuohenjuuri ja matalat maanpeittokasvit, mm. sammalleimu ja patjarikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli vinkistäsi. Sammalleimuja minun täytyy levittääkkin suuremmalle alueelle.

   Poista
 6. Aikaisemmista sipulikukista hyasintit? Niitä on monia värejä.
  Meillä päin on nyt ukkolaukkojen aika. Toki niissä ei ole paljon värivaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkolaukat ovat komeita, mutta meillä kukkivat vasta ehkä parin viikon päästä. Hyasintteja en ole kokeillut. Kiitos vinkistäsi!

   Poista
 7. Hyviä ehdotuksia onkin jo tullut monelta. Lisäisin vielä helmililjat, jotka ovat tänä keväänä kukkineet todella pitkään. Minulla on varjoisemmissa paikoissa vieläkin sinisiä helmililjoja ihan hyvässä kuosissa. Kevätkaihonkukka jo mainittiinkin, mutta sen on lisäksi erinomainen maanpeitekasvi ja kukkii vielä loppukesästä hiukan vaatimattomammin uudelleen. Lisäksi se tekee runsaasti rönsyjä, joista kasvia on helppo monistaa. Ei kuitenkaan mielestäni ole rönsyineen hankala kasvi.
  Kävisikö tuohon putkisuojaan jokin köynnös vihertämään sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain aikomuksenani on laittaa siihen jotain kukkivaa köynnöstä. Tuossa kohtaa on hyvä maa joten kärhöjä varmaankin laitan siihen kiipeilemään:)

   Poista
 8. Rönsytiarella on myös kaunis alkukesän kukkija ja lehdistö mukavannäköinen pitkälle syksyyn! Sipulikukista tulossa on kohta laukkojen ilotulitusta, laukkojakin on todella monenlaisia, joten niitä kannattaa harkita...kukkivatkin usein yllättävän pitkään, ainakin näillä viileillä keleillä. Kerrottu helmililja on aloitellut vasta nyt kukintaansa, se on hauska tuttavuus. Ja muut mielessä olleet vinkit onkin jo lueteltu edellisissä kommenteissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistäsi. Rönsytiarella on uusi tuttavuus minulle. Laitan senkin hankintalistalle.

   Poista
 9. Kevätvuohenjuuri kukkii varhain ja pitkään, samoin kevätkaihonkukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistäsi! Noita molempia löytyy kyllä, mutta niitäkin pitää hieman levittää entisestään laajemmalle:)

   Poista
 10. Kaunis pihapiiri ♥
  Pikkusydän on aikainen kukkija ja kukkii pitkään, ei kyllä kovin värikäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistäsi! Kesäpikkusydän kukkii todellakin ihanasti.

   Poista
 11. Hyviä ehdotuksia on tullut niin paljon, ettei ole juuri lisättävää, paitsi vuorenkilpi, joka on tänä keväänä kukkinut hurjasti.
  Vaan onpa teillä komea hirsi?talo ja pihapiirikin jotenkin mukavan rento. Kaikkea kivaa itetaidettakin pitkin pihaa. Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Kodikkuus on minulle tärkeää myös ulkona!

   Poista
 12. On teillä kaunista ihana talo ja pihapiiri Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
 13. Kyllä näkee pihasta, mikä puuhanainen olet. Niin paljon itsetehtyä kivaa. Keep your style!!

  VastaaPoista
 14. Paljoa ehdotuksia en kyllä osaa antaa, mutta kun kuvia katselee, niin ei voi muuta todeta, kuin että teillä on niin kaunis piha! Itse, ajatuksella ja sydämellä tehtyä, sen näkee kaikesta!!! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. Kiva Maarit kun liityin seuraajaksi. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 16. Vitsit miten makee toi ruosteinen ompelukone!

  VastaaPoista
 17. Ihana laaja pihamaa! Harmoninen!
  Projekteja täytyy aina olla, sehän se on tämän homman suola!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina! Ja villeimmät ideat menevät vielä kansien suojaan hautumaan:)

   Poista
 18. Aivan ihana pihapiiri teillä siellä ja paljon varmasti katseltavaa, kun tietää millainen askartelija ja puutarhailija sinä oletkin.

  VastaaPoista