2.4.2016

Kevät töitä

Kevään ensimmäisiin töihimme kuuluvat puiden teko. Polttopuita varten keräämme rankoja talvella ja keväällä pienimme rangat klapeiksi.


kuva1 

Mieheni vuokrasi viikonlopuksi klapikoneen. Tämä masiina säästää selkää, kun se halkoo ja katkaiseekin. Muuten pitäisi halkominen tehdä kirveellä. Halpaa ei tämäkään huvi ole; parisataa euroa viikonlopun vuokra. Toki tällä pelillä tulee kerralla valmista klapia monta kuutiota.

kuva2 

Muuttolintuja olen nähnyt joitakin. Kuullut olen sitäkin enemmän. Hiirihaukan ääni tosin oli hieman karmaisevaa kuunneltavaa. Ensimmäiset joutsenet pyörähtivät jäisellä järvellä. Eivät jääneet odottamaan jäiden lähtöä:) Mustarastas on mukava vieras. Iloinen hyppiminen pensaiden alla kiinnittä huomion ja tovi menee niiden touhuja seuraillessa.

kuva4 

Piippoja ei vielä pihalla näy. Siperianunikko on aloittanut kasvunsa.

kuva5 

Taimipuolelle ei juurikaan kuulu mitään uutta. Kasvua kuitenkin on näkyvissä. Jokohan orvokit olisivat kuukauden päästä tarpeeksi suuria istutukseen? Hih, epäilen. Laitoin heille lannoitetta, joten eivätköhän ne ala pikku hiljaa vahvistumaan. 

kuva3 

Daalian juurakot otin muutama päivä sitten valoon. Olen suihkutellut noita juurakoita, kun en ole keksinyt tarpeeksi suurta isutusastiaa. Pitänee laittaa johonkin sankkoon väliaikaisesti. En laita näitä ruukkuun, vaan perennaistutusten joukkoon. Mukulat ovat niin suuret, että ne eivät mahdu ihan tavalliseen 10 litran sankkoon:)

kuva6 

Takapihan kuvasta näet meidän pihan lumitilanteen. Lunta on vielä vaikka kuinka. Vesisadetta kiitos! Siitä olisin onnellinen. Pikku hiljaa tämä tästä iloksi muuttuu. 

Moni on varmaan käynyt Turussa piha & puutarhamessuilla. Nyt kannattaa kierrellä blogeissa ja tutkailla kuva saalita. Viikon päästä on sitten vuorossa Helsingin Kevätmessut. Iloista viikonloppua sinulle! 

Maarit

25 kommenttia:

 1. Onneksi on noita koneita jotka tekee klapeja mei ihmisten puolesta.

  VastaaPoista
 2. Siellä on oltu ahkeria, niin kone kun ihmisetkin. Taas riittää puita vähäksi aikaa. Ihanan tunnelmallinen tuo viimeinen kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä noita puita kuluukin, kun talvella lämmitämme kahta takkaa.

   Poista
 3. Nyt on niin kauniita kevätpäiviä, että tekee mieli olla koko ajan pihalla.
  Onpas teillä vielä lunta paljon! Meillä on aika sulaa jo, joki virtaa ja olen jo haravoinutkin saaressa ja osassa pihaa.Olen siivoillut kukkapenkkejä ja silpunnut oksia perennojen sekaan.
  Meillä puiden kaato viivästyi, mutta oksia olen kerännyt isot pinot hakettajan viereen. Kunhan ehdin sen käynnistää...
  Muutamia piippojakin olen jo löytänyt ja kuolanpionissa on viisisenttiset punaiset piipotjo! Mukavia pihapuuhailuja sinnekin!

  VastaaPoista
 4. Onpa terhakat orvokit ja daalioissa jo pitkät versonalut.
  Toivottavasti siellä on luvassa toivomaasi vesisadetta. Tänne meille on luvattu huomiselle, joko vettä tai räntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vettä on sadellut ja lumet alkavat olla muisto vain:)

   Poista
 5. Klapikone on kyllä verraton apuri, saa paljon nopeammin klapia aikaiseksi verrattuna kirveeseen. Onpa sinulla isot alut jo daalioissa, omiani en ole vilkaissutkaan vielä. Istutan ne yleensä suoraan maahan, ehkä jo kuukauden kuluttua, josa lumet ovat jo sulaneet ja maa lämmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä voi olla yö pakkasia vielä toukokuussa, niin en ole pitänyt daalioiden istutuksella kiirettä:)

   Poista
 6. Pidän peukkuja sateelle! Ihanat taimet, orvokit varmaan kukkivat pian, ne yllättävät aina alkujuromisen jälkeen. Upea kasa puita! Ihastelen ahkeruuttanne. Minun pitäisi taas tilata kuorma, rahanmenoa ei voi estää. Mietin myös voisiko daaliat vaan suoraan lykätä maahan kuukauden kuluttua ja harso päälle? Niin mummini aina teki, ei esikasvatellutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti daalian selviävät suihkutuksella tuossakin...ovat vieläkin:)

   Poista
 7. Tuo klapikone olisi ollut tervetullut tällekin tontille vuosi sitten! Tänään kaadettiin pari koivua, mutta ne on nopeasti paloiteltu :)
  Lumitilanne näyttää olevan samanlainen kuin täälläkin.
  Kasvu näyttää olevan hyvällä alulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klapikoneella tuli paljon puuta valmiiksi nopeasti. Oli hintansa arvoinen.

   Poista
 8. Toivottavasti lumet häviävät nopeasti. Isoja daalian juurakoita on sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sain noita daalioiden työkaverit toissa vuonna. Ovat nyt minulle kuin aarteita:)

   Poista
 9. Onpa iso pino puuta! Keväiselle näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsin tehtynä tuota puuläjää olisi mennyt koko kevät tehdessä:)

   Poista
 10. Ihanaa, kun lintuja saapuu koko ajan ja pelloilta kuuluu kova kaakatus iltaisin. Onneksi ensi viikolle on ainakin tänne suunnalle luvattu vesisadetta, edistää kevättä kivasti :)

  VastaaPoista
 11. Sielläkin on näköjään oltu puuhommissa. Meilläkin on vielä rutkasti lunta ja nyt vain pitäisi saada aurinkoa, jotta lumet lähtevät. Liisa

  VastaaPoista
 12. Miäpä eksyin siun blogiin askarteluvinkkejä etsiessäni. Hienoja juttuja siulla!

  VastaaPoista