16.5.2016

Talven tuhoja


Viime talvi ei luonut suotuisia olosuhteita kasveille. Harmittaa jopa monta vuotta vanhojen kasvien menetys. Tämä ruusuangervo on jo monta, monta vuotta vanha. No, onneksi edes jossain oksassa näkyy vihreää, niinpä tällä on vielä mahdollisuus. Mutta monta muuta meni; kaikki erikois ruusut, japaninvaahtera, katajat, viime syksynä ostamani pensaat, perennat ja ruusut jne. Syksyllä ostamani kasvit olivat varmaan saaneet liikaa vettä kesän aikaan jo ostopaikassa. No, vahingosta viisastuu:)

Miten sinulle kävi? Menetitkö vai säästyivätkö kasvisi talven tuhoilta?


Kullerot puhkeavat kohta kukkaan. Toiset eivät tykkää keltaisista kukista, mutta minusta nämä ovat kauniita.


Kirjopikarililjat hätkähdyttävät joka kevät kauneudellaan. Näitä pitää istuttaa lisää. Luonnonihmettä voi vain ihailla! Huoks...
 

Äitienpäivä lahjaksi saamani koristeomenapuu "Hopa" on kohta kukassa. Sain minä myös luumupuun:) joten satoa on luvassa.
 
 Ensimmäiset tulppaanit. Näin ihmeen paljon tulppaanin alkuja penkeissä. Kiva! Näitäkään ei ole koskaan liikaa.


Kevätkaihonkukka leviää kivasti ja on kaunis kukkiessaan.
 

Tomaatin taimet pääsivät minikasvariin. Etualalla on paprikaa. Jostain fb-ryhmästä luin jonkun talvettaneen paprikan sankossa sisällä. Pitäisiköhän kokeilla? Sato olisi ainakin aikainen. Onko sinulla kokemusta paprikan talvettamisesta?
 

Kaalintaimet istutuin lavakaulukseen. Aluksi laitoin päälle lasista tehdyn suojan, mutta harson nämä vaativat päällensä. Kirva armeija on lehtitietojen mukaan tulossa pohjoista kohti:) Lisäksi istutan samettikukkaa, niin ötökät pysyvät loitolla.

Huomenna menen katsastamaan lähialueen taimitarhalta kesäkukkia. Kiva päivä siis tiedossa. Pikkuhiljaa kesäkukka valikoima alkaa olla valmis, joten sitten pitää vain istuttaa. Muutama taimitilaus on vielä tulematta, joten niitä odotellessa toivottelen sinulle aurinkoista viikon jatkoa!

Maarit

32 kommenttia:

 1. Kovin heikolta näyttää täälläkin. Todella paljon menetyksiä. Muutaman ruusun tilanne näyttää heikolta, samoin monien koristeheinien, mikä harmittaa erityisesti, koska pidin niistä todella paljon. Monet perennat ovat menehtyneet. Noo... Ei auta jäädä surkuttelemaan. Vain muutos on pysyvää, puutarhassakin. Mukavia kukkaostoksia huomiselle. :)

  VastaaPoista
 2. Täällä ei ihan noin paljoa tullut talvituhoja, mutta jotain kuitenkin meni :( Vielä toiveikkaasti odottelen muutamia perennoja ja pensaita, josko ne sitten kuitenkin heräisivät henkiin...

  VastaaPoista
 3. Menetyksiä ei niinkään, mutta talven vaikutuksia. Ruusuherukat lehtivät, eivät kuki, Rhodojen kukintaa ei juuri ole. Sinivuokko pinkki sellainen on rinteessä, nyt vain muutama. Raunioyrtti hieman erikoisempi ja matala on iso ollut tupas, mutta nyt muutaman varassa. On upea väritykseltään, ei näitä valkoisia tai violetteja eikä heleä tarhary. Lumi teloi minultan ison oksan valkomulperista.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin kullerot ovat säilyneet, mutta aika moni muu kasvi on kuollut. Oli kyllä rankka talvi. Vaikka nyt vielä odottelen sateita ja toivon että kunnon sateen myötä jotakin vielä nousisi. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti puuvartiset vielä siitä tokenevat! Mä löysin vasta tänään joidenkin pensaiden versoja maan tasalta. Kovin pahat talvituhot ei täällä kai olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmesta purppuraheisiangervosta yhdessä on silmuja:)

   Poista
 6. Loppukesästä tekemässäni penkissä ainoastaan yksi ruusuista näyttäisi selvinneen talvesta. Kyllä meinaa harmittaa! Jotain muitakin menetyksiä taitaa olla ja myös jotain positiivisia yllättäjiä. Mutta eiköhän näistä selvitä. Onneksi puutarhoilta saa uutta tilalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on joitain, mitkä yllättivät. Kärhöjä istutin pitkästä aikaa ja kaikissa näyttää olevan alkuja.

   Poista
 7. Onpa sinulla ollut paljon talvituhoja. Tosi ikävää. Olikin koetteleva talvi. Meillä on vähemmän talvituhoja, mutta bellisten lisäksi taisivat syysvuokot hävitä, osa tulppaaneista, laventeli ja muita yksittäisiä perennoja. Ihan kaikista kärhöistä en vielä tiedä, sillä ne heräävät välillä aika myöhään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa, kun muutoinkin puutarha on niin alku tekijöissä. Palaan varmaankin aika pitkälle siemen kasvatukseen. Toki pensaita kinkku pitäisi saada.

   Poista
 8. Ikävää että talvi on tehnyt tuhojaan. Täällä tuhot ovat lähinnä rusakoiden tekoa, söivät takapihalta isän etelästä tuomat kriikunat pahasti ja angervojenkin kimppuun olivat käyneet. Muutoin näyttää että meillä talvi on ollut armollinen. Osa kasveista toki vasta heräilee näillä meidän leveyksillä, joten vielä riittää jännitettävää.

  VastaaPoista
 9. Kyllä itselläkin joitain tuhoja talvi on tehnyt. Kaksi ruusua kaivoin eilen ylös. Viime vuonna istuttamani esikot eivät ole nousseet. Sekä syksyllä istuttamani sipulikukat eivät myöskään ole nousseet. Rodo ei taida kukkia tänä vuonna kuten ei mahoniatkaan. Särkynyt sydänkin on osittain kuollut.
  Joitakin vielä odottelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Särkynyt sydän on minullakin huonossa hapessa:)

   Poista
 10. Meillä talvi ei ollut niin paha, mutta keijunkukat kuolivat, samoi kaksi jaloruusua.

  VastaaPoista
 11. Minultakin muutamia kasveja menehtyi talven aikana. Onneksi suurin osa selvisi elävänä.

  VastaaPoista
 12. Tuhoja tuli meillekin, kanadanruusut menivät kolmea lukuunottamatta, sommarvindeissä ei juurikaan eloa ole näkynyt, ja useita ihania kukkijoita, juuri tuo kevätkaihonkukkakin. Onneksi kuitenkin paikkataimia aina on saatavilla. Menetykset vain ihmetyttivät, jotkut tosi herkät kestivät ja taas toisaalta iankaikkiset menehtyivät...

  Ihana tuo kulleropuskasi ja suloinen kaihonkukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin ihmettelen minäkin vuosia kasvaneiden kasvien menetystä.

   Poista
 13. Hei! Menetyksiä on täälläkin monella. Omassa puutarhassani mm. ikieläjä tuoksuvakurjenpolvi on melkein kuollut. Nyt laitoin purkkeihin ne pienet alut, mitä löysin. Ja kahta ruusua kuljen katselemassa ja rukoilemassa, että ne juuresta heräisivät.

  VastaaPoista
 14. Harmi noita menetyksiäsi :( Vaan taitaa niitä aina tulla, talvet ovat sellaisia. EI lannistuta! Ystäväni on talvettanut miniyksiössään paprikan ja tomaatintaimia :) Että se onnistuu joiltakuilta. Ruusuangervosta versoo juuresta ihan varmasti, leikkaa vaan alas koko sotku. Onneksi sinulla on vielä vaikka mitä kukkivaa siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Angervo sai kyytiä ja juuressa olikin uutta kasvua. Kukkia piisaa kyllä. Ahkeraliisoissa näkyy olevan nuput:)

   Poista
 15. Voi harmi, miten paljon sinullakin on ollut menetyksiä talven vuoksi. Minäkin luulin 30 angervon kuolleen, mutta suurimmassa osassa näkyy nyt ainakin ihan pientä eloa. Paljon perennoja kuoli myös minulta. Minun keltainen kulleroni voi hyvin, mutta oranssi kulleroni kuoli ja siitä olen surullinen. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se harmittaa, kun ei nuo kasvit mitään halpoja ole.

   Poista
 16. Harmillisen paljon on talvi tehnyt tuhojaan kasvimaailmassa. Minä luulin ensin, että vähällä pääsin, mutta kyllä tuolla näyttää olevan tyhjiä paikkoja ja kuivuneita oksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi harmi! Vaikka taimia saakin uusia, niin varmasti itse kelläkin olisi rahalle muutakin käyttöä :)

   Poista