14.9.2016

Lähtikö lapasesta?

No, taisi lähteä:D

kuva1 

Tässä on metsäpuutarhan rikkaruohojen tappaja:) Isäntä lupasi minulle kaikki ylimääräiset pressut ja mitäs löysinkään? Pressun kokoa 10x20m....hah,haa...no ehkä taisi suuruuden hulluus iskeä, mutta jostainhan sitä on lähdettävä liikkeelle.

Hakettakin on pihassa TOSI ISO kasa. Siihen aloin jo laittamaan sorapolkua, kun soraakin on vielä jäljellä. Peitän pressun hakkeella, niin alla olevat rikkaruohot kuolevat. Pressun täytyy olla vähintään vuoden paikoillaan, että rikkaruohoista pääsee eroon. Haketta on hyvä olla noin 10cm. Sitten, kun istutan kasveja, niin teen pressuun viillot ja kaivan kuopan. Tänne laitan pääasiassa pensaita ja ehkä jotain kiipeilevää;) en paljasta vielä kaikkea.

kuva2 

Tässä kuvassa näkyy pää polusta poikkeava sivu polku. Oikealla näkyy uusi äskeisessä kuvassa oleva alue. Sitä mistä tänne taion kasvit en tiedä, mutta pikku hiljaa hyvä tulee:) No, jotain on aina mielessä; aion kokeilla tänä vuonna talvipistokkaiden ottamista. TÄNNE olen koonnut kasveja, mistä pistokkaita voi ottaa. Liityin kesällä Suomen pioni seuraan ja sieltä sain ostettua pionien siemeniä. Joten pionejakin olisi luvassa, sillä laitoin niitä itämään. Pionien siemen kasvatus on pitkä prosessi, joten saapas nähdä mitä niistä tulee.

kuva5 

Lumikärhö "Summer Snow" kukkii kauniisti vielä. Toivottavasti nämä kärhöt nyt selviävät talvesta. Iso kukkaiset jalokärhöt eivät jostain syystä meillä menesty.

kuva6 

Konnanyrtti vasta aloittelee kukintaa. Onneksi on vielä lämmintä. Kaikkina syksyinä tämä ei ehdi kukkimaan meillä.

kuva3 

Satoakin olen saanut kerättyä. Kellarin puutteen vuoksi meillä on lavoissa kasvamassa vain sen verran minkä ehdimme syömään ennen talvea. Kyssäkaali on miedon makuinen. Oli hyvää perunoiden ja punajuurien kanssa uunijuureksena.

kuva4 

Savoijinkaalit ehtivät kasvamaan noin kilon painoisiksi. Tein kaalilaatikkoa, josta tuli hyvää soijarouheen kanssa. Savoijinkaali on miedomman makuinen kuin keräkaali. Se on ihanan rapsakka vaikka kaalisalaattiin.

kuva7 

Ruskan värejä on pikku hiljaa näkyvissä. Kanukka on kauniin punainen myös lehdiltään kuin myös rungoltaankin.

Tässä minun puutarha kuulumiset tältä viikolta. Hake kasa vähenee päivä päivältä ja nyt on paikka minne sitä viedä. Mikäpä tämmöisinä aurinkoisina päivinä on hommaillessa. Onneksi hake on myös kevyttä kuljetettavaa, niin kuskaaminen ei käy selkään.

Aurinkoista viikon jatkoa sinulle!
 Maarit

21 kommenttia:

 1. Ei lähtenyt yhtään lapasesta:) Hyvältä näyttää ja komeaa tulee varmasti! Kunpa kelit jatkuisi tällaisena niin mikäs tässä olisi ulkona puuhastellessa.

  VastaaPoista
 2. Hyvän näköistä tulee. Joskus on syytäkin päästää hommat lentoon lapasesta. Muuten ei ehkä mitään suurta syntyisi.

  VastaaPoista
 3. Syksy on hyvää aikaa tehdä uusia isompia pihaprojekteja. Hyvin suunniteltu, ei lähtenyt lapasesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tein ensimmäisiä kasvivalintoja paperille asti:)

   Poista
 4. Just hyvä tulee eli ei lähtenyt yhtään lapasesta, vaan homma on sulla vankasti hallinnassa. Kyssäkaali on herkkuani, sulla näyttää sato onnistuneen mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Satoa oli yhden kaalin verran:)

   Poista
 5. Hieno tulee. Toivottavasti hyvät syyskelit jatkuvat mahdollisimman pitkään.

  VastaaPoista
 6. Hyvin suunniteltu, tuosta tulee hieno!

  VastaaPoista
 7. Minä jo ensin luulin, että sielläkin levitellään lammikon pohjalle muovia :) Meilläkin muuten on tuollainen valtava pressu käyttämättömänä, oli silloin aikanaan talon suojana kun sitä kasattiin. Hm, mihinkähän kohtaan sen levittäisin?! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tämäkin pressu on meidän talonrakennus ajalta:)

   Poista
 8. Hyvät ja kunnon kokoiset projektit sinulla :) Hyvä tulee. Ihastelen ja seuraan mieluusti pioninkasvatusprojektiasi! Mitä pioneja aiot kylvää? Pistokaslisäyskin on varmasti hyvä idea jos tarvitsee lisää samaa kasvia. Ihana tuo uusi alue, jossa sorapolku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Laitan sitten juttua kunhan pionit alkavat itämään:) Ennen sitä ei ole mitään varmaa;)

   Poista
 9. Projektia pukkaa, huhuh. No tiedän, että sieltä on taas tulossa jotain huikean ihanaa. Mutta on siinä kyllä isosti työtäkin. Minäkin ostin kanukan kesällä ja odottelen sen kasvamista, jotta saan ihailla sen värikkyyttä. Mukavaa alkanutta viikkoa tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesitkö, että kanukkaa on helppo lisätä oksataivukkaasta. Oksa taivutetaan maahan ja laitetaan vaikka kivi päälle. Kasvi tekee juuret maahan osuvaan kohtaan. Sitten leikataan oksa poikki emokasvista ja istutetaan. Voi mennä muutama viikko ennen kuin juuret kasvavat.

   Poista
 10. hyvä projekti on sinulla menellä Minunkin pitäisi tehdä samlla tavalla että saisin rikkaruohot pois Hyvää alkanutta viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Tuo on helppo konsti päästä rikoista eroon.

   Poista