2.4.2017

Daalian tie kukkapenkkiin

Oletko kasvattanut daalioita?

kuva7 

Tässä työkaveriltani muutama vuosi saamani ns. vanhan ajan "joriini" eli daalia. Nämä vanhan ajan joriinit ovat varmoja talvetettavia. Niitä on vain vaikea enää saada taimimyymälöistä tai puutarhoilta. Kannattaakin kysellä mummilta tai äidiltä tai kenties anopilta. Kuvan daalia haluaa jo kasvamaan, joten nostin laatikon valoon ja "Nuppulan" tarjoamaan kosteuteen.

kuva1 

Tämä juurakkoni kukkii upean punaisena ja kasvaa korkeutta jopa 90cm.

kuva2 

Siemenestäkin kasvatetun daalian juurakon talvetusta kannattaa kokeilla. Minulla ei ole kellaria, missä talvettaa juurakoita, joten vaatehuoneen nurkka käy. Laitan juurakon pahvilaatikkoon, minkä olen vuorannut sanomalehdellä (pidättää kosteutta). Samassa laatikossa talvehtivat kruunuvuokkojen ja gladiolusten mukulat.

kuva3 

Syksyllä juurakon nostoa kannattaa odottaa ensimmäisiin pakkasiin. Anna juurakon tuulettua ja kuivua ennen laatikkoon pakkaamista muutama päivä, juurakko ei kuitenkaan saa paleltua. Katkaise varsi pois ja pakkaa hyvin laatikkoon. Talven aikana juurkkoa ei tarvitse kastella. Ota juurakko valoon maalis-huhtikuussa. Suihkuttele alkuuun ja istuta multaan kun kasvua näkyy. Minun juurakko on jo niin suuri, etten saa sitä mahtumaan mihinkään ruukkuun, joten istutan sen kukkapenkkiin maahan. Omaa juurakkoani hoidan istutukseen saakka vain suihkuttamalla sitä pahvilaatikossa.

kuva4 

Daalioita on monen korkuisia. Osa käy oivasti ruukkuistutuksiin. myös matalia lajeja löytyy. Kokeile rohkeasti!

kuva5 

Värejä ja muotoja on laidasta laitaan, joten oma suosikki varmasti löytyy. Siemen kasvatuksessa daaliat kannattaa latvoa, jotta ne tuuheutuvat. 

Kasvattamisen onnistumista ja iloa sinullekkin!

Maarit

19 kommenttia:

 1. Oi, ihania! Istuttaisin noita varmasti, ellei niitä syötäisi niin totaalisesti, into on mennyt. Ehkä taas joskus, jos pääsen peuroista eroon.

  VastaaPoista
 2. Komeeta daalioota! Ja niiton torellaki joka makuhun.
  Mulla on nuata vanhoja joriinia ja uurempia daalioota kellaris talavehtimas. Jännittää taas, kuinka non selevinny. Viälä niis ei näy hengenkuhelmaakaa. Muutaman uurenki oon taas hommannu varuuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvettaminen vaatii tilaa, jota monella ei ole - harmi! Kellari on hyvä paikka talvettamiseen!

   Poista
 3. Upeita daalioita! Minä en daalioita ole vielä koskaan kokeillut. Monesti olen niitä ajatellut hankkia, mutta aina se on jäänyt. Jospa tänä kesänä kokeilisinkin. Hauskaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat kukkivat uskollisesti koko kesän. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa. Eikun vain kokeilemaan;)

   Poista
 4. Useana vuonna olen saanut daaliat talvetettua kellarissa, jakotaimikin on jo jonkun verran. Nyt ei kyllä näy vielä mistään elonmerkkiäkään. Aina tekee mieli ostaa myös joku uusi väri tai lajike. Harmillisesti vaan ovat usein parhaassa kukassa, kun tulee ensimmäiset hallayöt, ja sitten joutuu peittelemään tai napsimaan oksat sisälle. Silti pidän niistä kovasti. Oli kiva postaus, ja sinulla onkin upeita dalioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalian juurakko kasvaa yllättävän suureksi!

   Poista
 5. Joka kevät ostan 1-2 pikkujuurakkoa ja ne kasvavat vaihtelevalla menestyksellä.Toissakesänä kasvoi ihan mielettömän upeasti ja teki yli sata kukkaa,mutta viime kesän daalia oli ihan ruippana.Mistään en ole onnistunut bongaamaan tuota vanhan ajan jorriinia.Tänä keväänä kokeilin taas mustanmerenruusua mutta vain 1/4 kävystä iti ja sekin tosi vaivalloisesti.Muistan kun lapsena meillä oli mustanmerenruusu ja lepokauden jälkeen ruukussa oli käpyjä ihan hirveän paljon.Mikä lie noissa nykyään myytävissä,kun ovat niin surkeita itämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut saman itämisessä ja siemenissä on myös huonoja itämis prosentteja.

   Poista
 6. Oon usean kerran onnistunut talvetuksessa, vaikka ei kellaria ole. Jääkaapin päällä olevan kaapin päällä. Siis lämpimässä ja kuivassa. Joskus ei jaksa niitä säilyttää. Mutta taas ostin uuden. Hyvin lähti kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on muutamat juurakot menneet kompostiin, kun ei yksinkertaisesti ole tilaa säilyttämiselle.

   Poista
 7. Minäkin ole talvehdittanut daalioitani jo usean vuoden kellarissa. Minulla myös niin valtavat juurakot, etteivät enää ruukkuun mahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalian juurakko kasvaa yllättävän suureksi.

   Poista
 8. Harmittaa, kun daalioista pitävät myös lehtokotilot. Vielä joskus haluaisin kokeilla tuollaista vanhaa joriinia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Kotiloille taitaa kelvata kaikki kasvit...

   Poista
 9. Joriinit ovat minunkin suosikkejani, aika muhkeaksi juurakko kasvaa vuosien saatossa! Daalian kukinta on pala lapsuuttani ja vallankin vaaleanpunainen lummekukkainen on suosikkini!

  VastaaPoista