16.10.2017

Toipumista

Toipumiseni etenee pikku hiljaa polvileikkauksen jälkeen. Jos luit tästä vasta nyt, niin katso edellinen postaus. Joka toinen päivä tulee touhuttua enemmän, niin seuraavana päivänä joudun hieman ottamaan rauhallisemmin. Särkylääkkeistä olen päässyt eroon lähes kokonaan. Ajoittaiset kivut pysyvät kurissa kylmäpusseilla ja/tai kipugeelillä. Polven liikerata alkaa olla parempi, kuin ennen leikkausta. Ihan koukkuun en sitä saa, mutta enpä tiedä saako sitä koskaan kokonaan koukkuun. Työterveyslääkärin mielestä toipumiseni on edennyt niin hyvin, että sain vain yhden fysioterapeutti käynnin. Enkä koe itsekkään, että tarvitsisin enempää. Sain uusia ohjeita liikeradan kasvattamiseen. 


kuva2

Olen käynyt läpi kiveyksiä talon vieressä. Joissain minulla on kangas kivien alla, mutta ei kaikkialla. Vesiheinä on päässyt leviämään ikävästi. Laitoin sanomalehteä kivien alle ja ladoin ne uudestaan. Sieltä sitä lehteä hieman pilkottaa. Lisään kiveä kunhan kuntoni sallii kivien hakemisen kivikasastani, niin lehti jää piiloon. Tavoitteenani on saada vesiheinä häviämään. Eiköhän se sieltä tukehdu ajan myötä. En haluaisi laittaa näihin betonia. Minusta tämä on luonnollisemman näköinen, vaikka vaatikiiki hieman enemmän työtä. Jotkut käyttävät kuivabetonia kivien välissä, että rikkaruohot eivät pääse kasvamaan. Betoni harjataan kivien väliin ja kastellaan, niin pinta kovettuu.


kuva5

Muutama viikko sitten puutarha työt etenivät minulla näin:) Kanttasin reunuksia keppi apuna. Nyt olen kuitenkin jo reilun viikon kävellyt ilman keppejä paitsi viikonloppuna. Leivoin ja siivosin perjantaina ja lauantaina tyttären synttäreitä varten. Kohoasento ja kylmäpussit unohtuivat ja reisilihas pääsi jumahtamaan, että en meinannut päästä kävelemään mitenkään. Piti ottaa väliaikaisesti kepit uudelleen käyttöön. Lepo, kohoasento, kylmä ja oikeat jumppaliikkeet ovat auttaneet ja sain laittaa kepit taasen nojaamaan seinää vasten lopullisesti-toivottavasti. Pitäisi maltaa levätä ja muistaa, että vielä tässä olen kuitenkin toipilas.

kuva6

Roope on ollut minulla apulaisena niin ulkona kuin sisälläkin. Kaikki nämä pienet jutut mitä olen tehnyt ovat niin tarpeellista terapiaa mielelle!


kuva4

Jospa ensi keväänä saisin saatettua loppuun metsäpuutarhan istutukset. Tänä kesänä ne jäivät pahasti kesken, vaikka jotain sain jo laitettuakin. Levitin myös syksyllä jotain jo olemassa olevia perennoja metsäpuutarhan puolelle.

kuva3

Viimeiset ruusut.

kuva8

Mökki maisemissa on ilo levätä ja toipua.

kuva9

Ihanaista syksyn jatkoa sinulle!

Maarit

11 kommenttia:

 1. Hyvä kun on lähtenyt toipuminen käyntiin.

  VastaaPoista
 2. Ihana kuulla, että olet jo toipumaan päin! Toivottavasti kepit jäävät nyt pysyvästi nurkkaan.
  Kaunis syksyinen puutarha.

  VastaaPoista
 3. Kiva, että toipumine on erenny hyvi. Varmasti mukavaa, ku voi välillä touhuta puutarhas, parasta terapiaa ikinä :)

  VastaaPoista
 4. Tosi hienosti olet toipunut leikkauksesta. Eräs tuttuni leikattiin huhtikuussa, eikä hän kävele vieläkään kunnolla. Tosin hänellä on hurjan alhainen kipukynnys, eikä hän ole sitoutunut laisinkaan polvensa kuntoutukseen.
  Olen usein miettinyt kevytbetonin käyttöä noissa kivireunuksissa, mutta jättänyt sitten väliin. Jotenkin se ei tunnu oikealta materiaalilta puutarhassa. Mieluummin putsaan kiviä useammin.

  VastaaPoista
 5. Mukava kuulla, että olet toipunut leikkauksesta melko hyvin. Toivottavasti puutarhassa työskentely käy terapiasta. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Pikaista toipumista ja hyvää lopputulosta! Kyllä kaikenlainen puuhailu, oman kunnon ja voinnin mukaan, tekee hyvää mielelle!

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti polvi paranee mitä pikimmin. Onneksi oma aktiivisuus auttaa suuresti polven kuntoutuksessa.

  VastaaPoista
 8. Ihana kuulla, että olet toipumassa!

  VastaaPoista
 9. Ihana kuulla, että toipumisesi edistyy. Nyt onkin hyvä aika suunnitella uutta, mutta muistahan levätä.

  VastaaPoista
 10. Kyllä puutarhuri on aina puutarhuri; vaikka kepit apuna käy kanttamassa penkin reunat siistiksi :D Ihana <3

  VastaaPoista
 11. Olis puuhaaste orottamas. Eikös sulla se mettäpuutarhaki oo jo mukavasti aluulla :)

  VastaaPoista