16.11.2017

Haaveista totta

Sairaslomani alkaa olla lopuillaan. Toipumiseni suurena apuna on ollut puutarhani. Ilman päivittäisiä puuhailu hetkiä puutarhassa en tiedä miten olisin selvinnyt tästä pitkästä sairaslomasta. Tokihan olisin keksinyt jotain muuta, mutta viherterapia oli minulle todellakin tarpeeseen.

Sain tehtyä monta vuotta siirtämäni työn loppuun puutarhassani. Meillä on ollut laavu pihan perillä jo yli kymmenen vuotta. Laavun ympäristö on ollut luonnon tilassa. Enimmät heinät on pari kertaa kesässä niitetty pois. Usko pois ympäristö ei ole ollut kenellekkään kaunista katseltavaa.
Mutta mitä mieltä olet nyt?


kuva8

Käytin olemassaolevia osittain jo lahonneita puupöllejä. Keräsin sammalta ja laitoin sitä kasvamaan puiden päälle. Muistathan, että sammalta saa kerätä vain maanomistajan luvalla.

kuva7

Pakkaset hieman sotkivat tekemistäni. Laitan vielä kiviä soran ja hakkeen väliin.

kuva6

Istutuksia laitan polun molemmin puolin. Jotain mahdollisimman luonnollista. Alkupäässä minulla on jo muutama humalasalko. Kuinka ollakkaan humalat eivät ole lähteneet kasvamaan juuri ollenkaan. Olen pitänyt humalaa ns. helppona kasvina. Olisikohan kuitenkin niin, että maaperä on köyhää. Luulen, että kompostimultaa lisäämällä saan humalatkin kasvamaan.


kuva5

Paju leviää äkkiä jos ala on käyttämättömänä.

kuva4

Pöllit suorastaan huutavat lyhtyjen loistoa.

kuva3

Talomme on tehty kelohirrestä. Sen vuoksi näitä puun kappaleita löytyi niin paljon. Hih, nähtävästi emme käytä laavua usein, kun puita on jäänyt polttamatta. Ehkäpä viihtyisä ympäristö kutsuu viihtymään useammin laavulle.

kuva2

Sammal on ihanan pehmoista materiaalia. Löysin keräys reissulla muutaman pitkän sammaloituneen puun rungon, mitkä taidan ottaa seuraavaan projektiini. Tämänkin projektin tein pienellä budjetilla, joten kaivinkone vaihtui juurikankaaseen. Eli hakkeen alle laitoin juurimattoa. Helppoa ja nopeaa.

Kävin tällä viikolla leikanneen lääkärin vastaanotolla sekä työterveyslääkärillä. Sain molemmilta luvan palataa työelämään. Polvi on parantunut oikein hyvin; kipuja ei ole, taipuu yli 90 astetta ja kävely onnistuu. Uusille lukijoille; olin polven proteesileikkauksessa elokuun lopussa. Aloitan työt kesäloman jälkeen osasairauspäivärahan turvin. Niin on varmaan viisainta, koska eihän ne lihakset varmaan ole ihan parhaimmassa kunnossa kuitenkaan vaikka kuinka niitä vahvistaisin. Teen seisoma työtä, joten senkin vuoksi kevyt paluu tuntuu ihan järkevälle.

Joulu on jo ihan lähellä. Oletko sinä joulu ihminen? 

Lukeudun ehdottomasti joulu ihmisiin. Ensimmäiset piparit ja tortut tein perinteisesti pyhäinpäivänä. Muutamia jouluvaloja olen laittanut ikkunoihin ja pöydille. Lisäksi paketoin muutaman paketin odottamaan aattoa. Joulun odotus on minulle ihanaa fiilistelyä kynttilän valossa.

Ihanaista marraskuun jatkoa ja piparintuoksua sinullekkin!
Maarit

11 kommenttia:

 1. Voi kuinka kiva paikka <3 Hyvää työtä olet tehnyt! Toivottavasti työelämään paluu sujuu kivasti <3
  Kyllä mie taidan jouluihmisiin lukeutua <3 Ihanaa fiilistelyä, pientä puuhailua. Sieltä jo joulu tulee <3

  VastaaPoista
 2. Upeaksi sait! Minä aloitan joulun odotukseni itsenäisyyspäivän jälkeen. Nyt siivoan :)

  VastaaPoista
 3. Palakittevaa saara "keskenerääne" rojekti valamihiksi. Siisti ympäristö lisää varmasti laavun käyttyä. En ny varsinaasesti pirä ittiä jouluihimisenä, vaikka tykkäänki koristella koron jouluuseksi.
  Hyvä että leikkauksesta oli apua ja kuntoutus sujuu hyvi. Mukavaa Töihin paluuta!

  VastaaPoista
 4. Mukavan ja hyvin luonnollisen näköinen paikka. Nuo sammaloituneet pöllit ovat kauniita.
  Aika hyvin polvesi on toipunut. Tuttuni leikattiin huhtikuussa, eikä hän liiku laisinkaan ilman kyynärsauvaa. Tosin hän ei kyllä ole pahemmin jalkaansa kuntouttanut.
  Tänään virittelin toiset jouluvalot ja kynttilätkin palavat monessa lyhdyssä. Nyt on niin pimeää, että kaikki valo on tarpeen.

  VastaaPoista
 5. Kaunis on paikka ihanaa on siellä istuskella vapa-aikana Hyvä että jalkasi on hyvin parantunut. Hyvää viikonloppua

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa hyvältä tuo töihinpaluun suunnitelma, rauhassa on hyvä aloittaa. Vaan oletpa tehnyt kaunista ja niin luonnollista jälkeä! Silmä lepää. Humala muuten saattaa juroa aika kauankin ennenkuin lähtee kasvuun tai paremminkin kasvattaa ensin kunnon juuret ( menevät maanmyötäisesti, mutta pitkälle)

  Tänä vuonna olen ollut aikaisessa joulun suhteen, kortit on lähes valmiit, valoja palaa ja verhot vaihdettu osittain.

  VastaaPoista
 7. Hienoa, että polvi on parantunut hyvin! Näyttää tosi kauniille, pidän kovasti sammaleesta.

  VastaaPoista
 8. Kiva kuulla, että jalka on paranemassa kovaa vauhtia ja pääset takaisin töihin :) Hieno tulee laavun ympäristöstä ja tuo sammaleen kasvattaminen onkin hieno idea. Mukavaa viikonloppua!!!

  VastaaPoista
 9. Hyvältä näyttää ja mukavaa että voit jo hyvin. Tsemppiä töiden alkuun, otahan rauhassa. :) Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 10. Hyvältä näyttää laavu ympäristöineen, kivoja ideoita.
  Kyllä viherterapia on parasta. Mukava kun toipuminen on edennyt vinhaa tahtia.
  Joulu tulla jolkottaa - hieno juttu sekin.

  VastaaPoista
 11. Ihanan rauhallisen näköinen paikka kuvien perusteella <3 mukavaa joulun odotusta Sinulle :)

  RONJA

  http://valokuvauksenlumo.blogspot.fi

  VastaaPoista