30.11.2018

Vuoden tauko

Edellisestä postauksestani on nyt melkein vuosi. Aika rientää kalenterin sivuilla kovin vauhdikkaasti. Ajatuksissani ei kuitenkaan ihan niin nopeasti. Mutta tänne oli hauska palata. Toivon voivani tuottaa tekstiä nyt säännöllisemmin. Olen huomannut myös, että ilo askarrella on palannut pikku hiljaa.

kuva1

Tässä kuvaa keväältä metsäpuutarhastani.

Moni varmaan muistaa polvileikkaukseni vuoden takaa. Tuo operaatio on oikeastaan yksi syy, miksi olen pitänyt taukoa. Ennen leikkausta tapahtuneet asiat, pelko leikkauksesta, jonkin asteinen masennus ennen leikkausta sekä pitkä toipumis prosessi johtivat siihen, että tauko oli välttämätön. Olen saanut käsiteltyä asiat mielessäni ja nyt minulla on hyvä olla niin henkisesti kuin fyysisesti. Polvessani on nyt 95%:n liikkuvuus. Perhe ja ystävät ovat suuri voimavara, mistä olen saanut ammennettua voimaa toipumiseen. Usko omaan kuntoutumiseen on todella tärkeää. 


kuva2

Vuoteen on tapahtunut niin paljon, joten tässä pieniä maistiaisia sinulle. Meillä oli onni saada hakkuu alueen "jäte" puut. Ilman appeni apua nämä pinot eivät olisi näin suuret. Hän jaksoi viime kesän helteessä ajaa puut pinoihin. Näistä saamme moneksi vuodeksi lämpöä tupaan.

Tyttäreni kävi kielimatkalla kesällä. Jopa tämä matka meitä vanhempia jännitti kovasti. Mutta hyvinhän se reissu sujui, vaikka yksin olikin matkalla. Toisen reissun hän teki koulun järjestämällä tutustumis matkalla. Tähän toiseen ystävyys kaupunki -projektiin kuului viikon matka Italiaan ja ystävyys perheen lapsen vierailu tänne meille ensi keväänä - jännittävää! Saamme italialaisen vieraan ensi keväänä!


kuva3

Uusin pioni tulokas puutarhassani "Athena". Uusin erään istutusalueen kokonaan ja nyt siinä olisi ensi kesänä tulossa suloista kukkaloistoa. Puutarhan hoito on ollut suuri voimavara kuntoutumisessani.


kuva4

Askartelun ilo on palannut elämääni. Tämän patsaan olin tehnyt joskus kankaankovetusaineella. Patsas särkyi hieman talven aikaan, joten uudistin sen päällystämällä kuitubetonilla. Näin patsas sai uuden elämän puutarhassani.


kuva6

Tämän hobitin mökin olen tehnyt myös askarteluun tarkoitetulla kuitubetonilla. Olen päällystänyt vanhan lintujen syöttölaudan. Kuitubetoni on hauska lisä askarteluuni. Sillä voin itse muovailla sään kestäviä koristeita puutarhaan. Mikäpä onkaan terapeuttisempaa kuin työstää itse koristetta.

kuva5

Keväällä kasvatin siemenestä taimia, kuten muinakin vuosina. Tällä petunialla oli valtavat kukat, läpimitta yli 10cm. Siemenet olin tilannut Seemnemaalim:sta.

kuva7

Syksyllä sain siskoltani valtavasti kasveja metsäpuutarhaani. On jännittävää nähdä ensi keväänä uusien kasvien kasvu sekä tämän alueen muotoutuminen. Köynnösruusut kasvavat tuskastuttavan hitaasti. Kukintaa kuitenkin riittää, mistä saan iloa aina täällä kävellessä. Köynnöskaaren vasemmalle puolelle istutin keväällä kärhöjä, mitkä ovat kasvaneet jo kaaren puoleen väliin.


kuva8

Kuiva kesä oli todella rankkaa aikaa kasveille. Kaikkea en kastellut, vain tärkeimmät ja rakkaimmat kasvit. On jännitäävää nähdä ensi keväänä miten kasvit reagoivat kesän kuivuuteen.


kuva9

Helle ei minua houkutellut kesällä saunomaan. Vasta syksyllä lämmitimme ulkosaunaa. Saunan takaa lähti viime kevät talvella metsä pois. Nyt meille tulee valoa taloonkin ihan erilailla. Puutarhaamme näkyy nyt ilta aurinkokin ainakin muutaman vuosikymmenen, ennen kuin metsä kasvaa takaisin.


kuva10

En kyllästy katselemaan noita talomme jyhkeitä hirsiseiniä varmaan koskaan. Puutarhan saattaminen valmiiksi talon henkeen sopivaksi on oma haasteensa. Kaksi istutusaluetta meni uusiksi viime keväänä. Niiden kasvua jaan teille ensi kesänä.

Joko olet valmistautunut 1.adventtiin?17 kommenttia:

 1. Kiva kun palasit💚 Facebookin puolelta olen kuitenkin kuulumisiasi seuraillut, vuosi ei tosiaan tunnu kovin pitkälle.

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa taas tännekin blogimaailmaan! Kiva juttu. Mukava nähdä kauniita kuvia puutarhasta näin harmaan pimeäna päivänä. Miettinyt olen jo mitä aion tehdä sunnuntaina :)

  VastaaPoista
 3. Onpa kiva kuulla sinusta taas pitkän ajan jälkeen. Jään odottamaan postauksiasi.

  VastaaPoista
 4. Tervetuloa takaisin ja kiva taas katsella kauniita kuvia puutarhastasi. Hyvää viikonloppua. -Katja

  VastaaPoista
 5. Kivaa kuulla jälleen sinusta, tervetuloa takaisin! Meillä on adventtikynttelikkö pöydällä, ekat hyasintit ja jouluruusut ruukuissa ja on leivottu monenlaista jouluherkkua synttärien kunniaksi. Joulukuu alkakoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina! Voi ihanaa, sinulla on jo joulukukkia! Aion hankkia niitä ensi viikolla. Miksi jättää vasta jouluksi joulukukkien kauneudesta nauttimisen?!

   Poista
 6. Mukavaa saada sinut jälleen "langoille".

  VastaaPoista
 7. Kiva, että olet kuntoutunut ja jaksoit palata tähän blogimaailmaan. Mukavia kesäisiä kuvia keskelle pimeyttä. Nyt onneksi on satanut lunta, että voidaan nauttia talven tulosta ja adventin ajasta.

  VastaaPoista
 8. Oi miten ihanaa että olet palannut. Kuten tiedät, olen kaivannut sinua niin <3 Mukavaa, että polvesi on parempi. Hienoja askarteluja oletkin puutarhaasi taikonut. Adventtikynttilä palaa sekä valoja laitettu. Siinä adventtiin valmistautuminen. Mukavaa adventtia sinulle <3

  VastaaPoista
 9. Mukava kuulla sinusta. Ymmärrän sinua täysin. Onneksi polvi on parantunut ja pääset taas lempipuuhiisi. Uskomattoman kaunis puutarha sinulla on kukat upeita. Itse olen myös ollut laiskansorttinen askarteluissa ja bloggailussa mutta kaikella on aikansa. Minun aikaa vie paljon nykyään poikkumiehet (tyttären 1- ja 3-vuotiaat pojat) mutta onneksi kipinä askartelujen pariin on taas viriämässä.
  Aamulla on sytytetty punainen kynttilä keittiön ikkunalle sekä jouluvaloja viritelty pihalle. Keittiön ikkuna sai uuden luukin verhoilla ja puna/valkoruudullisella pöytälampun varjostimella. Joulu on jo askeleen verran lähempänä. Tunnelmallista iltaa sinulle.

  VastaaPoista
 10. Mukava kuulla sinusta! Hienoa kuulla että olet toipunut hyvin leikkauksesta ja masennuskin helpottaa. Se on sairaus, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

  Täällä tämä blogimaailma odottaa, ei se minnekään katoa, vaikka välillä pitääkin taukoa.
  Aivan mieletön tuo teidän ulkosauna eikä talossakaan ole vikaa ;)

  VastaaPoista