13.1.2019

Bokashi

Innostuin Bokashista etsittyäni muuta mahdollisuutta kompostoida, kuin ostaa kallis lämpökompostori. Bokashointi on em-mikorobien avulla tapahtuvaa fermentoitumista. En tiedä paljoa mikrobeista, mutta minulle riittää kun saan ravinteikasta multaa noin kuukaudessa.Tein ensimmäisen sankko viritelmän itse. Tätä itse asiassa käytän vieläkin. Sankkoja on kaksi sisäkkäin. Sisimmässä sankossa on pohjassa reikiä, mistä suotoneste pääsee valumaan alempaan sankoon. Neste poistetaan muutaman päivän välein. Astioita kannattaa olla kaksi eli 4 sankoa tai kaksi bokashi astiaa. Aloituspakkauksessa on kaksi astiaa. Oikea bokashi astian aloituspakkaus maksaaa noin 100€. Niitä on myynnissä jo monessa paikassa. Kannattaa olla tarkkana saatko astian mukana kosteaa vai kuivaa rouhetta, koska niitä annostellaan erilaisella määrällä. 

Kuvassa on hana, minkä olen ostanut täältä. Reiän sankoon saa tehtyä ruuvimeisselillä tai poralla. Toiset laittavat reiän päälle teipin, mutta teipin kanssa kannattaa olla tarkkana ettei nesteet valu lattialle. Hanaksi käy myös viinipullopakkauksen hana.


Tässä olen laskenut ensimmäiset "lirut" tai paremminkin suotonesteen. Nestettä voit käyttää kasvien kasteluun tai viemärien aukipitämiseen. Neste laimennetaan kasteluveteen 1:100. Taimikasvatuksessa jopa vielä laimeammaksi. Neste on erittäin vahvaa. Se ei sisällä juurikaan typpeä vaan enemmän  kaliumia ja fosforia, mitä kasvit tarvitsevat kukkimiseen. Bokamassa ei saa olla liian märkää, ettei se alkaisi mätänemaan, sen vuoksi nestettä valutetaan pois. Jotkut pakastavat nestettä kevääksi, mutta en näe sitä järkevänä, koska ensinnäkin jos pussi/astia missä pakastat hajoaa pakkasessa, niin koko pakastin haisee pitkän aikaa ja nestettähän tulee koko ajan.

Sankon on oltava mahdollisimman tiivis, että hajuhaittoja ei synny ja saat mahdollisimman hyvä laatuista multaa, kun käyminen on oikeanlaista. Perus orthex sankot saat ilmatiiviiksi laittamalla sankojen väliin tuorekelmua. Sankoja voi kysyä myös suurtalous keittiöiltä tai ravintoloilta.


Tässä on keittiö jätettä sankossa. Kokemus on opettanut (mikä kyllä ohjeissa lukee, mutta kaikki pitää opetella kantapään kautta:)), että jäte kannattaa pilkka mahdollismman pieneksi. Sen vuoksi minulla on pieni tiskipöydällä pieni astia, mihin pilkon päivän aikana tulevat jätteet. Käytän pilkkomiseen saksia. Perhe on hiljalleen alkanut tulla mukaan pilkkomiseen. Alkuun he olivat skeptisiä asian suhteen, mutta sinnikkyyteni on tuottanut tulosta! Banaaninkin kuoret pilkon nykyään noin kahden cm pituisiksi paloiksi. Mitä pienempää kuutiota jäte on niin sitä nopeammin se maatuu. Kippaan astiaan kertyneet jätteet boka-sankoon ja painan massan tiiviisti. Sen jälkeen lisään rouhetta ohjeen mukaan. Käytän ainoastaan kuivaa rouhetta. Rouhe saa aikaan käymisen=fermentoitumisen suljetussa tilassa. Kun sankko on ääriään myöten täynnä se jätetään kahdeksi viikoksi "muhimaan".

Oikea jäte bokashiin: kaikki vihannekset ja hedelmät, leipä (kastele), kananmunan kuoret, kuihtuneet kukat (ei multaa tässä vaiheessa), pieniä määriä jogurttia, luita tai juustoja.

Älä laita bokashiin; nesteet (valuvat suoraan pois), eläinten ulosteet, isot luut, tuhka, lihaa suuria määriä, paperia.

Suosittelen liittymään Facebookissa olevaan Bokashi Suomi -ryhmään. Sieltä saat runsaasti tietoa ja voit kysyä muiden kokemuksia!


Kukkakaali oli lipsahtanut kasvamaan kesäkukka istutukseen. Huomaa lehtien reiättömyys. Kaalin lehdet ovat kaaliperhosten herkkua keväällä. Jos kasvatan kaalia kasvimaalla, niin yleensä peitän taimet huolellisesti harsolla monen viikona ajan, muuten perhoset syövät kaalintaimet. Tämän kaalin puolen metrin lehtien kasvua pidän bokanesteen ansiona. Keväällä levitän muhevaa multaa kasveille. Mullan tekeminen talviaikaan vaatii hieman kekseliäisyyttä, mutta on mahdollista. Toki sopivia tilojakin. Tässä minun niksit; bokamassan ollessa valmis (fermentoitumista on tapahtunut vähintään 2vkoa +15 asteen lämpötilassa) sekoitan 10l multaa kottikärryissä bokamassaan. Huomaa, että jos käytät oikeita bokashi-astioita, niin voit tarvita multaa enemmän kuin 10l. Jos en ole ottanut syksyllä multaa tarpeeksi jemmaan, niin käytän ihan kaupan kukkamultaa. Valmismultaa käytettäessä multaantuminen voi kestää hieman kauemmin, Ns peltomullassa on tehokkaammat multabakteerit. Lopuksi lapioin sekoitetun tavaran sankoihin, laitan päälle n.5cm multaa, mikä estää hajujen leviämisen huoneistoon. Sankon päälle laitan kannen löyhästi, että multatehtaassa pääsee ilma kiertämään ja kosteus pysyy sopivana. Kuivaa multatehdasta täytyy kastella. Multatehdas on sopivan kostea, kun voit puristaa massaa kädessä niin että se jää kasaan. Kun multatehdas on multaantunut vien valmiin mullan ulos odottamaan kevättä. Syksyllä kun maa ei ole vielä jäässä kaivan multatehtaan lavakaulukseen ja peitän sen verkolla rottien ehkäisemiseksi.

Koska olen innokas kasvien esikasvattaja, niin jätän muutaman sankon multaa sisälle odottamaan esikasvatuksen aloitusta. Silloinkin siemenet kylvän köyhään multaan ja vähän myöhemmin taimien ollessa jo yli sirkkalehtivaiheen käytän "laimennettua" bokamultaa taimille.

Jos tarinointini sai sinut sekaisin ja epävarmaksi, niin tässä sinulle muutama linkki, mistä voit lukea lisää bokashista;

Toivon auringonpaistetta kevätpäiviisi!

Maarit


3 kommenttia:

  1. Hei tulin ensi visiitille . Minulle aivan uusi juttu tämä. Meillä on mökillä kompostori käytössä joten ei ole meille ajankohtaista, mutta hienoa sinä . Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta . Tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin .

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavaa, mutta vaikuttaa työläältä verrattuna tavalliseen lämpöeristettyyn kompostoriin. Varsinkin tuon multatehtaan järjestäminen talvisaikaan vaatii kekseliäisyyttä ja tilaa. Varmaan hoitaminen käy kuitenkin rutiinilla, kun sen kerran oppii. Suotoneste onkin yllättävän vahvaa tavaraa. Minkä hintaista bokashirouhe on ja kuinka riittoisaa se on?

    VastaaPoista
  3. Tämä olikin aivan uutta minulle. Hienoa, että perheesikin on tähän innostunut. Taitaisi olla kuitenkin minulle tällä hetkellä liian työlästä. Mukavaa tammikuun jatkoa <3

    VastaaPoista