Betoniaskartelua

Käytän tekemiini betoniaskarteluihini S30 sementtilaastia. Tähän laastiin tarvitsee lisätä vain vesi. Laasti on sopivan paksua, kun teet siitä pienen pallon kädelle ja pallo leviää ravistettaessa. Muotteina voit käyttää muovisia asioita, pahviaihioita sekä kasvien suuria lehtiä (raparperi, vuorenkilpi, kuunlilja). Öljyä astioiden sisäpinta tavallisella ruokaöljyllä, niin voit käyttää astiaa toisenkin kerran.

Betonin kuivuu nopeammin kesällä, silloin kannattaa suihkutella vettä valujen päälle, etteivät ne halkea.

Betonilaatta

Tarvikkeet; tukeva pahvilaatikko, kanaverkkoa, pihdit verkon leikkaamiseen, pitsikuvioon pitsiliina tai pitsiponcho, sementtilaastia S30, vettä, betonin sekoitusatia ja -kauha sekä asianmukaiset suojaimet.
Kuvissa näkyvät laatat olen valanut pahvilaatikkoon. Sekoita laasti sopivaksi (ks.ohje yllä). Laita lastia laatikon pohjalle noin 2 cm verran. Laita sopivan kokoinen verkon pala painemella se laastiin. Laita laastia lisää niin paljon, että verkko peittyy. Tasoita pinta huolella. Paina haluamasi kuvio pintaan. Alemmassa laatoissa olen käyttänyt kuunlehden lehtiä. Lehdet kannattaa öljytä samoin kangas, jos käytät esim. pitsiliinaa. Pahvilaatikko irtoaa helposti, sitä ei tarvitse öljytä. Anna kuivua muutama päivä ja irrota liina/kangas. Anna kuivua vielä muutama päivä ennen kuin irroitat pahvin. Tee laatalle tasainen alusta. Voit valaa vaikkapa sankon pohjaan pyöreitä laattoja. Betonilaatalle ei tule montaa euroa itse tehden hintaa. Säkillisestä saa koosta riippuen 3-4 laattaa.

Joulukuusia betonista

Tarvikkeet; muovinen hautamaljakko tai pahvi kartio tai muovinen samppanjalasi, S30 sementtilaastia, betonin sekoitusastia ja -kauha, ruokaöljyä valuastioiden öljyämiseen, suojaimet,  vettä sekä hivenen joulun odotusta.

Koristelemiseen; askartelumaalia tai Inka Gold-maalia (esim. Sinelli myy), huopa tähtiä tai lumihiutaleita, pohjamaaliksi valkoinen spray-maali.


Öljyä astiat, joita aiot käyttää. Sekoita betoni sopivaksi (ks. ohje yllä). Täytä astiat betonilla. Laita rautalangan pätkä päähän asti betoniin. Kuten kuvasta huomaat, en ole näissä käyttänyt rautalankaa, niin pää katkeaa helposti. Taputtele reunoja kädellä, niin ilmakuplia ei tule. Laita valut kuivumaan esim. multaruukkuun tai hiekkaan. Työnnä astia sen verran syvään multaan, että se pysyy pystyssä ja pohjasta tulisi tasainen. Anna kuivua muutama päivä.

Koristele mielesi mukaan. Pohjamaalasin nämä valkoisella spray-maalilla. Sitten liimasin huopa hiutaleita ja maalasin lopuksi Inka Gold-maaleilla. Huom. Käytä betoniin tarttuvaa liimaa.

Betonisydän

Tarvikkeet; pahvinen sydän aihio tai leikkaa styroksiin sydämen muoto ja vala siihen (laita pohjalle muovi, että saat betonin irti), verkkoa, pihdit verkon leikkaamiseen, S30 sementtilaastia,  betonin sekoitusastia sekä -kauha, vettä, suojaimet sekä ruokaöljyä.

Koristeluun; valkoinen spray-maali ja pitsiliina

Näitä betonisydämiä tein löytämääni pahviaihioon. Pahviaihion bongasin ystävänpäivän aikoihin marketin hyllyltä. Niihin oli laitettu omenia. Ostin muutaman paketin ja säästin aihiot näitä varten. Ensin öljysin muotit kauttaaltaan. Tein pahviin reiän rautatankoa varten. Teippasin reiän umpeen, ettei betoni pääse valumaan aihiosta. Laitoin sydämet kuivumaan tasaiselle alustalle. Painoin vanhalla pitsiliinalla kuvion sydämiin. Sydänten kuivuttua, spraymaalasin sydämet valkoisella maalilla, liinan vielä ollessa paikoillaan. Sydämissä on myös verkko välissä.

Betonikirjain

Tarvikkeet; styroksia, S30 sementtilaastia, vettä, kirjaimen muotti (pahvinen tai tulosta paperille ja käytä sitä mallina), betonin sekoitusastia ja -kauha, muovia, rautalankaa, terävä veitsi sekä suojaimet.

Piirrä/tulosta haluamasi kirjain/numero. Piirrä ääriviivat sryroksiin. Leikkaa terävällä puukolla/veitsellä/mattoveitsellä kirjaimen muoto irti. Laita sryroksin alle tasainen levy ja sen päälle muovi. Laita betonia aihioon. Voit laittaa myös rautalangan pätkiä tukemaan valua. Laita valun päälle leikkaamasi sryroksin pala. Laita palan päälle paino, että pala pysyy paikoillaan. Pala tasoittaa pinnan, niin valun pinnasta tulee sileä. Anna kuivua muutama päivä.

 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti