Paverpol askartelu

Paverpol on kovetusaine, joka on täysin vaaraton ihmisille, eläimille ja luonnolle.  Paverpol käy monenlaisten materiaalien (esim. kankaat, paperi, nahka, lasikuitu, massat ja savi kovettamiseen. Se tarttuu puuhun, keramiikkaan, muoviin, betoniin, kiveen, lasiin ym. Paverpolin kuivuu nopeasti. Paverpol kuivuu täysin kirkkaaksi. Värilliset tekstiilit säilyttävät alkuperäisen värin ja mallinsa. Lisäämällä väripulveria (Pavercolor) Paverpol- nesteeseen saat tehtyä haluamasi väristä nestettä.  Siten saat valkoisesta esim. valkoisesta lakanasta, T-paidasta tms. minkä tahansa värisen. Paverpol nestemäisessä muodossaan ei kestä pakkasta: - sen sijaan kovetettuaan se kestää kovaakin pakkasta.  

Sekoittamalla Paverplastia Paverpoliin saat koristeestasi vedenkestävän. Pihakoristeet tms. voidaan jättää ulos myös talveksi niiden siitä kärsimättä. Sekoitussuhde on 1:5 ulkokoristeisiin, eli yksi osa paverplastia ja 5 osaa paverpolia. Työvälineet ja kädet pestään lämpimällä vedellä,- suojakäsineitä ei työskenneltäessä tarvita. Jos käytät sekoittamiseen esim. puukauhaa, niin se värjäytyy eikä lähde puhtaaksi. Muut kuin kankaasta tehdyt tuotteet täytyy lakata, että saat siitä säänkestävän.

Tässä kuvia ja ohjeita tekemistäni askarteluista paverpol-aineella;

Keijupuutarhan talo

Tarvikkeet; metalliverkkoa, metallilankaa,  erilaisia pitsiliinoja, suojakäsineet, pensseli, nuppineuloja, kipsinauhaa, harmaata ja väritöntä paverpol ainetta, paverplastia jos haluat tuotteesta sään kestävän ks. ohje yllä, kangaskukkia esim. vanha kynttilänmansetti sekä luomisen iloa.


Tee ensin talon aihio. Käytin metalliverkkoa koko leveydeltä. Kiinnitin verkon metallilangalla kiinni ja tein taloon parvekkeen myös verkosta. Katoksi leikkasin myös verkkoa. Merkkaa verkkoon ympyrän muoto tussilla. Leikkaa  verkosta ympyrä (sovita kokoa talonrungon kokoon). Leikkaa vielä ympyrä puoliksi auki ja taita sitten katto lieriön muotoon. Kiinnitä metallilangalla. Päällystä runko kipsinauhalla. Mittaa nauhasta sopivan mittaisia paloja ja kostuta nauhat vedessä. Siloita pinta huolellisesti. Huom, pestessäsi työvälineitä älä kaada kipsi vettä viemäriin. Kaada vesi viemäriin ja kaavi pohjalta saos sekajätteeseen.


Sekoita paverpol -aine hyvin. Levitä aine pensselillä kipsin kuivuttua. Voi olla. että joudut levittämään ainetta kaksi kerrosta. Kuivuttua näet lopputuloksen, kuultaako valkoinen pohja läpi. Tee tarvittaessa uusinta käsittely. Käsittele kangaskukat värittömällä paverpol aineella. Suunnittele kukkien paikka ja työssäsi. Tee kipsiin reikä esim. ruuvimeisselillä. Kasta kuivunut kukka vielä paverpol aineessa ja laita kukan tyvi reikään. Kuivuttuaan kukka tarttuu kiinni työhön. Tarvittaessa kiinnitä kukat nuppineuloilla. Nuppineulat voit poistaa työn kuivuttua.


Suunnittele pitsiliinojen paikat työssäsi. Laitoin liinoja kattoon ja seiniin. Kiinnitä seinään tulevat liinat neuloilla. Halutessasi voit maalata työtäsi pavercolor tuotteilla tai kuten minä akryylimaalein. Lakkaa lopullinen työ lopuksi esim. venelakalla. Muista, että venelakka tuoksuu voimakkaasti, joten sen käyttö vaatii hyvän tuuletuksen tai ulkotyöskentelyn.


Seuraavaksi taloon täytyy saada elämää:) Eli vuorossa on keijun valmistaminen tämän kevään aikana.

Kukkakorin uusi elämä
Tarvikkeet; puinen kori, villalankaa (muukin esim.paperinaru käy, paperinarua käytettäessä, tulee naru uittaa paverpol-aineessa, että saat kestävän lopputuloksen) sekä kevään odotusta.Pyöritä villalankaa korin ympärille. Kun olet kierrittänyt lankaa tarpeeksi, niin että raot peittyvät, niin sivele väritöntä paverpol-ainetta langan päälle. Ohensin ainetta hieman vedellä ja laitoin useamman kerroksen. 

Käytin homepilkkua saanutta vanhaa kukkakoria. Jos lankaa ei suojata paverpol-aineella, niin lankaan tulee myös homepilkkua kosteuden vaikutuksesta, jos koria käytetään ulkotiloissa.Tässä lisää koreja. Osassa näissä on kangassuikaleita ja toisissa villalankaa.

Metsänhaltijatar

Tarvikkeet; laskeutuvaa kangasta, rautalankaa, sanomalehteä, teippiä, tuorekelmua, nuppineuloja sekä paverpol-ainetta. Joulunodotuksen tunnelmaa ja leppoisaa mieltä.


Tee haltijattarelle pää rutistamalla sanomalehteä. Kiinnitä sanomalehti teipillä. Koeta saada päästä mahdollisimman sileä. Laita puutikku vartaloksi. Olen käyttänyt tässä varrastikkua, minkä katkaisin haluamani pituiseksi. Pohjalevynä tässä on ison paketointinarurullan levy. Peitin levyn itsekovettuvalla massalla, mihin tökkäsin tikun. Annoin massan kuivua, niin tikku pysyy pystyssä. Maalasin pään valkoisella askartelumaalilla. Laita rautalankaa käsiksi. Päällystä paverpolissa kastetulla tilkuilla kädet. Jos kädet jäävät näkyviin, niin maalaa ne valkoisella askartelumaalilla.

Kastele suuri kangastilkku paverpolissa. Käytin vanhaa alushametta kankaana. Tilkun koko riippuu tikun korkeudesta. Kokeile kangasta ensin hahmon päälle. Ota huomioon rypytykset, ne nostavat hieman kangasta. Asettele kangas mekoksi. Voit tehdä ryppyjä laittamalla kangasta ruttuun neuloilla. Asettamalla tuorekelmusta pyöritettyjä putkiloita mekon alle, saat mekon kohoamaan ja kuivumaan haluamaasi asentoon.

Tee viitta toisesta kangassuikaleesta. Haltijattareni viitta on tehty vanhasta huivista. Mittaile ennen lopullista leikkaamista. Asettele ryppyjä viittaan, niin saat häviämään kankaan "kulmat". Viitan hupun reunaan voit laittaa hieman karvaa. Nämä karvat leikkasin tyynynpäällisen reunasta:) Lopuksi ripottelin hieman hilettä mekkoon. Laitoin kaulaan korun vanhasta helmestä. Mekon voit maalata askartelumaalilla minkä väriseksi haluat. Tee useita maalauskertoja, niin saat parhaimman lopputuloksen.

Anna työn kuivua ainakin vuorokausi, ennen kuin poistat neulat sekä tuorekelmurullat. Tämä työ ei kestä suoranaista vesisadetta. Sään kestävän saat sekoittamalla paverplastia paverpoliin ja lakkaamalla työ Josefine -lakalla.

Tähdet syysterassille

Tarvikkeet; aaltopahvia, koivutuohea, decoupageliimaa, paverpol + paverplast seosta, narua, syksyn tuoksuista askartelusäätä ja syksyn odottamisen tunnelmaa.


Leikkaa pahvista tähtiaihio. Ota tähden malli esim. wordilla tai piirrä vapaalla kädellä. Päällystä tähtiaihio tuohisiivuilla. Leikkaa reunat siisteiksi. Anna kuivua. Sivele tähtiin paverpol+paverplast seosta. Tätä seosta ei tarvitse olla paljoa. Taisin tehdä teelusikka mitalla. Laitoin 1/2 tl paverplastia ja 2,5 tl paverpolia. Tee reiät tähtiin, laita naru neulalla ja laita roikkumaan vaikkapa terassille tai parvekkeelle. Minulla on tässä pohjana koivunrunko, mistä olen katkonut oksat. Tein sammalesta ja rautalangasta köynnöksen rungon ympärille.

Perhosia puutarhaanTein itsekovettuvasta massasta perhosia. Käsittelin ne paverpol+paverplast seoksella, että ne kestävät sään vaihtelut. Painelin massaa Fimon perhosmuottiin. Otin valmiin perhosen heti pois pöydälle kuivumaan. Annoin kuivua vuorokauden, käänsin välillä toisinpäin. Sitten sivelin paverpol+paverplast seoksella, sekoistussuhde on 1:5. Paverplastin lisääminen paverpoliin tekee esineestä sään kestävän. Osan perhosista maalasin tavallisilla vesiväreillä, osan taasen päällystin servetin paloilla decoupage-tekniikalla. Lopuksi suihkutin perhoset spraylakalla. Liimasin perhoset kaksikomponenttiliimalla kiinni istutusalueen reunakiviin. Venelakka antaa paremman suojan säänvaihteluille. Aurinko haalistaa vesivärillä maalattujen töiden värit, kannattaa käyttää akryylimaalia.
Kyltti
 
Tein kirjaimet itsekovettuvalla massalla. Ensin tulostin nimen haluamallani fontilla. Tein paperista sabluunan leikkaamalla kirjaimet pois. Kaulin massan ohueksi levyksi. Suojasin kaulimen tuorekelmulla. Piirsin kirjainten ääriviivat massaan. Irroitin kirjaimet varovasti. Tasoitin kirjaimia kostutetulla sormenpäällä. Annoin kirjainten kuivua pari päivää. 
 
Käsittelin kirjaimet kauttaaltaan paverpol+paverplast aineiden sekoituksella. Näiden aineiden seoksella käsitellystä kohteesta tulee säänkestävä. Lue paverpol-aineen käytöstä Paverpol-askartelu sivultani tai esimerkiksi Sinellin-sivuilta. Taas annoin kuivua päivän.
Tein kyltin ohuesta vanerista. Piirsimme tyttäreni kanssa lyijykynällä muodon vaneriin. Mieheni leikkasi kyltin muotojen mukaisesti kuviosahalla. Hioin reunat tasaiseksi hiomapaperilla. Maalasin kyltin vaalealla ulkomaalilla. Annoin kuivua maalin päivän verran. Laitoin taakse ohuen rautalangan pidikkeeksi.
Leikkasin Vallilan lautasliinasta suikaleita, joilla päällystin kirjaimet. Käytin decoupage-lakkaa lautasliinasuikaleiden kiinnittämiseen. Perhonen on myös leikattu lautasliinasta. Musta-valkea kukkakuvio on leikattu decoupage-paperista, minkä ostin Sinellistä. Asettelin kirjaimet paikoilleen ja liimasin ne kaksikomponenttiliimalla. Lopuksi suihkautin lakkakerroksen koko komeuden päälle.

Sinkkiämpärin tuunaus

Tarvikkeet; sinkkiämpäri, spraymaalia, pitsiä, kipsimuotteja, itsekovettuvaa massaa, paverpol- ja paverplastainetta, kaksikomponenttiliimaa ja onnistumisen riemua. 


Valmista enkeli- tai muita koristeita itsekuivettuvasta massassta. Anna niiden kuivua koosta riippuen yön yli. Minä tein nämä enkelikoristeet painamalla itsekuivettuvaa massaa kipsimuottiin. Kipsimuotteja on erilaisia ja niitä voi ostaa askartelukaupoista. Muottina voi käyttää myös vaikkapa silikonimuotteja. Pese muotit hyvin käytön jälkeen. Sekoita paverplastia ja paverpol ainetta. Laitoin puoli teelusikallista paverplastia ja sitten kaadoin paverpolia sen verran, että tahnasta tuli juoksevaa. Sivelin enkelikoristeet kauttaaltaan tahnalla. Sekoittamalla paverpolia ja paverplastia saat koristeesta pakkasenkestävän. Koriste-esineet voisi vielä lakata esimerkiksi spraylakalla.

Tein toissa talvena ulos lintukoristeen samalla menetelmällä, enkä lakannut sitä. Pinta ei ole muuttunut talven aikana. 
Spraymaalaa sinkkiastiasi haluamallasi värillä. Kuivumista odotellessasi kasta pitsisuikale paverplast+paverpol nesteeseen.  Laita pitsi astianreunaan ja jätä kuivumaan. Kasteltu pitsi jämähtää astian reunaan, eikä sitä tarvitse liimata.  Liimaa valmistamasi massakoristeet sankkoon kaksikomponenttiliimalla.

Lintu-ulkokoriste 
Tarvikkeet; sanomalehteä, teippiä, kangasta, rautaputket jaloiksi (muotoile jalan muotoon jo ennen istutusta valmiiseen työhön), paverpol- ja paverplastainetta, pesuvati tai muu suurikokoinen astia. Aikaa ja iloista askartelumieltä.

Tein ensin sanomalehdestä vartalon. Rutistele sanomalehteä mytyksi ja teippaa tiukaksi keräksi. Kieputtelin sanomalehdet ensin teipillä ja sitten kun haluttu muoto oli saavutettu, niin kiersin rautalangalla koko vartalon ympäri. Rautalanka antaa tukevuutta. Leikkasin vanhasta lakanasta suikaleita n. 40 cm pitkiä ja 3-4cm leveitä. Muotoilin äidin vanhasta alushameesta linnulle "pyrstön". Lyhensin hametta sopivan pituiseksi ja pyöristin kulmia. Sekoita paverpolia ja paverplastia juoksevaksi tahnaksi. Käytin tässä valmista harmaata paverpolainetta. Kasta suikaleet tahnassa ja päällystä koko lintu kangassuikaleilla. Työnnä jalat haluttuun asentoon. Käytin työntekemisen apuna halkokoria. Lintu seisoi puiden välissä sillä aikaa, kun pyörittelin suikaleita sen ympärille. Pyrstön iso kangas kannattaa kastaa aineessa kokonaan. Suojaa pinnat ja poista sormukset. Aine jämähtää puupinnoille ja on vaikea poistaa kuivuttuaan. Tämän voi lakata spraylakalla, mutta minä en lakannut. Kokeilen josko lintu kestää säänvaihteluita ilman lakkausta. 

Naistorso
Tarvikkeet; styrox-torso, laskeutuvaa kangasta, silkkikukan lehtiä, talousrullan teline tai keppi, mikä on istutettu alustaan. Paverpol-ainetta (kuparin väri), sivellin, nuppineuloja, tuorekelmua. Styrox-torsoja ja paverpol ainetta myy ainakin www.cchobby.fi ja sinelli. Ripaus romanttista haavetta.Istuta torso kepinpäähän tai talousrullatelineen päähän. Koverra styroksia puukolla, jos painat torson keppiin, niin styrox voi haljeta. Käsittele torso kahteen kertaan paverpol aineella.

Tee muutama 10cm pituinen ja 2-3 cm paksuinen tötterö tuorekelmusta. Tötteröt laitetaan kankaan alle tueksi, että kangas laskeutuisi luonnollisen näköisesti. Kastele hyvin laskeutuva kangas paverpol-aineessa huolellisesti. Tarkista, että kangas on kauttaaltaan paverpol-aineessa.

Muotoile kangas torson päälle. Laita muovitötteröitä tueksi kankaan alle ja käytä nuppineuloja laskoksiin. Paverpol-aineen täytyy kovettua ainakin vuorokausi.

Sekoittamalla paverplast-ainetta sekaan saat vedenkestävän lopputuloksen. Paverpol-aine on melkein tuoksuton, apuvälineet voi pestä vedellä puhtaaksi. Paverpol-aine on kovetusaine, mitä voi käyttää askarteluun.
Voit muotoilla kangassuikaleesta ruusun joko olkapäälle tai kuten minä laitoin ruusun ja silkkiterälehtiä hameen helmoihin. Tein myös pitsisestä olkahihnasta torsolle olkahihnan. Itse käytin kankaana vanhaa alushametta.Idean tähän askarteluun sain  Uusi Askartelun Pikkujättiläinen kirjasta. Kirjassa on tarkat ohjeet muunlaisinkiin paverpol-askarteluihin.


Kukkakori

Tarvikkeet; kukkakori, pitsikangasta, paverpol-aine, silkkikukkia, nuppineuloja, kangasta sekä kukkaisia haaveita.Keväällä tein tällaisen korin. Pohjalla on vanha joulukukkien mukana tullut kori, minkä päällystin paverpol aineessa kostutetulla kankaalla. Muotoilin kankaan korin päälle ja laitoin nuppineuloilla kiinni. Aine kovettuu vuorokaudessa. Lisäsin paverpol aineessa kastettuja silkkikukkia reunoihin. Sangan päällystin lakanasta revityllä kangassuikaleella, minkä myös kastoin ensin paverpol aineeseen.


4 kommenttia:

 1. Voiko paverpolia käyttää savikupissa siten että kupissa voi pitää nestettä? Tai voiko säilyttää vaikka käärettömiä karamelleja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut, mutta koska se tarttuu esim. keramiikkaan niin sivelemällä pinnan paverpol aineella saat ainakin kauniin pinnan esineelle. En osaa sanoa vedenpitävyydestä, mutta kokeilemalla tiedät!

   Poista
 2. Voi olisikohan tässä ratkaisu ongelmaani! Minulla on betonista tehty pieni patsas, jonka haluaisin maalata ja laittaa ulos. Mutta en ole löytänyt mitään, millä saisin sen säänkestäväksi. Mietin spraylakkaa, mutta en keksinyt, mikä väriaine olisi paras. Patsaita on vain yksi, en oikein raaskisi tehdä toivotaan-toivotaan -kokeiluja sillä :D

  VastaaPoista
 3. Tekemäni lintu on ollut talven ulkona, eikä siinä näyt mitään sään tekemiä vaurioita. Jos maltat odottaa ensi kevääseen, niin saat tietoa miten minun perhoseni selvisivät talvesta. Periaatteessa paverpol+paverplast -aineen pitäisi pitää patsaasi säänkestävänä. Sen voisi varmaan maalata askartelumaalilla, mutta rautakaupassa on myös betoniin ottavia maaleja.

  VastaaPoista