Havuaskartelut

Tässä tekemieni havukoristeiden kuvia ja ohjeita;

Sydän katajanoksista
Tarvikkeet; verkkoa, katajanoksia, sammalta, rautalankaa, leikkurit, hanskat ja syystuulten tuomaa innostusta.

Tee pahvista, verkosta tai vaikkapa vanerista aihio, mikä on sydämen pohjana. Mallin voi piirtää vapaalla kädellä tai niinkuin minä olen vain puristellut verkon sydämen malliseksi. Päällystä aihio sammalella, niin verkko jää piiloon. Lado katajan oksia ylhäältä alaspäin. Jätä edellisen rivin päät piiloon. Sido oksat kiinni rautalangalla. Käytin tässä työssä vihreää lankaa. 

Leikkaa ylimääräiset oksanhapsukat pois, että muoto pysyy siistinä. Koristele haluamallasi tavalla. Tähän laitoin vain ruusunmarjoja koristeeksi. Lähempänä joulua aion laittaa tähän jotain muuta:) Niistä koristeista lisää myöhemmin. Laitoin myös rautalangasta kiinnityslangan. Keväällä nämä rautalankapohjaiset kannattaa purkaa. Voit käyttää rautalangat uudelleen seuraavana syksynä!

Havupuu
Tarvikkeet; kanaverkkoa, pihdit, hanskat, havunoksia (noin 20 cm pituisia) ja innostunutta fiilistä.

Pyöritä verkosta palloaihio. En sido tätä metallilangalla, koska verkko pysyy paikoillaan muutoinkin. Pallon voi päällystää sammalella. Silloin havuja ei tarvitse laittaa paljoa. Jos et käytä sammalta, niin laita havuja reilusti. Kanavekosta tehtyyn pallonreikiin menee useita oksia, että pysyvät paikoillaa. Verkosta tehty pallo säilyy useita vuosia käyttökelpoisena. Keväällä on vain otettava havut kompostiin ja pallo talteen. Jos laitat pallon roikkumaan pujota tyhjään verkkoon metallilanka ripustusta varten. Palloa on helpompi käsitellä työskentelyn aikana jos siinä on ripustuslanka.

Havupuuverkkoon ota haluamasi pituisia paksuhkoja rankoja. Kannattaa ottaa tarpeeksi pitkiä rankoja, niitä on helpompi lyhentää kuin jatkaa.Työnnä puu verkonyhdistetystä kohdasta sisälle palloon. Voit myös leikata reiän verkkon puuta varten. Sitten havut. Kun keräät tasamittaisia oksia, niin pallon muoto tulee luonnostaan. Laita ruukkuun multaa tai hiekkaa. Muista, että jäätyessään saviruukku halkeaa. Tässä käytin säilykepurkkeja, mitkä olen spraymaalannut mustaksi. Laiton mullan pintaan kiviä, että ruukkuun tulisi painoa ja pysyy syystuulissa paikoillaan. Lopuksi pintaan sammalta tai jäkälää.


Näihin havupuihin laitoin keskivaiheillekkin verkkoa. Kiinnitin verkon naulalla kahdelta puolen. Naula saa jäädä pitkäksi, se ei näy havujen seasta. Sitten samaan malliin kuin edellä hauvja verkon peitteeksi.
Havupallo
Tarvikkeet; kanaverkkoa, pihdit, kuusen tai muun havupuun oksia sekä ripaus talven odottamisen tunnelmaa.

Syksyn tullessa kesäkukat saavat väistyä ja syksyisiä koristeita voi tehdä luonnon antimista. Tässä helppo havupallo.Tee pohjalle kanaverkosta pallo.
Laita reikiin 20-30 cm pituisia havunoksia.

Havupalloon voi laittaa vaikkapa kanervanoksia:

Havupallo on saanut ulkovalot ympärilleen.


Havupuu
Tarvikkeet; 10-15 cm pituisia havunoksia, kana- tai katiskaverkkoa. pihdit, puunoksa, ruukku ja syksyistä fiilistä.


Taivuttele verkosta kartio. Pistele havunoksia tasaisesti verkkoon. Aloita alhaalta ylöspäin. Lopussa laita muutama oksa pystyyn. Laita oksa ruukkuun ja asettele kartio puun päälle.

Samaan tapaan koristeen voi myös tehdä kuivuneista havunoksista. Oksia pitää vain olla enemmän ja tiheämmässä. Lisäksi oksat täytyy kierritellä rautalangalla, muutoin ne eivät pysy verkossa. Päähän voit laittaa naavaa peittämään rautalangan sekä oksanpäät.Havukranssi
Tarvikkeet; rautalangasta kierretty rengas, ohutta rautalankaa, pihdit, käpyjä, havunoksia, kuivaneita kukkaterttuja esim. isomaksaruoho, valkoista spraymaalia sekä syysmieltä.
Tee rautalangasta haluamasi kokoinen pohja kranssille. Leikkaa havuista n.8-10 cm pituisia. Suihkauta kuivaneisiin kukkaterttuihin hieman maalia. Anna kuivua. Laita käpyihin ja kukkaterttuihin rautalankapidikkeet. Laita jokaista vuorotellen kransiin. Ripusta oveen ilahduttamaan sisään astujaa.


Havukranssi ja seinäkoriste havusta
Tarvikkeet; 10 - 15 cm pituisia havunoksia, rautalankaa, pihdit sekä ripaus joulun odottamisen tunnelmaa.


 
Mittaa rautalangasta sopivan pituinen pätkä. Laita muutama havunoksanippu rautalangan ympärille ja kierrä ohuemmalla rautalangalla oksat kiinni. Etene työ loppuun saakka. Lopussa laita oksat tyvi aloitussuuntaan päin. Näin saat siistin lopun. Seinäkoristeeseen tein päihin kiinnityskoukut, kääntämällä rautalangasta silmukan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti