Mansikkamaan perustus ja hoito

Perusta mansikkamaasi tarpeesi mukaan. Itselläni on sata Polka-tainta ja parhaana kesänä olen saanut satoa n. 100 litraa. Lajikkeita on useita. Yleisimmät ovat Polka ja Honeoye.

Mansikkamaa kannattaa perustaa aurikoiselle paikalle. Yleensä maan kierto on noin 5-6 vuotta. Tee n.10 cm korkeat ja 40cm leveät kohopenkit. Laita mansikkakangas penkkien päälle. Välit voit kattaa mullalla tai muulla katteella. Huomioi, että mansikat voivat kypsyttyään roikkua kasvupenkin yli, joten katteena kannattaa käyttää sellaista katetta, mikä ei roskaa kypsiä mansikoita. Merkkaa mansikoiden paikat ja leikkaa ristiviillot kankaaseen. Mansikalla ei ole syvät juuret, joten istutuskuopan ei tarvitse olla suuri. Lannoita kanankakalla. Taimien istutuksen jälkeen kannattaa kastella usean päivän ajan, että mansikat juurtuvat.

Keväällä tehtävät toimet;


Siivoa kuivat lehdet pois ja lakaise välit puhtaaksi. Lannoita ja suojaa hallalta jos kukkanuppuja alkaa tulla, kun on vielä mahdollista halla-aikaa. Tarkkaile mahdollisten tuholaisten varalta. Reiät lehdissä on merkki nälvikkäiden ruokailusta mansikkamaalla. Ensimmäisinä vuosina pärjää mäntysuopaliuosvedellä, mutta kun mansikkamaa vanhenee niin voit joutua käyttämään pyreteenivalmisteita. Kun käytät torjunta-ainetta ennen kukkanuppujen aukeamista on satosi pelastettu. Huomioi myös, että torjunta-aineita on olemassa myös luomuviljelyyn sopivia!

Kesällä mansikka ei juuri hoitoa tarvitse. Kuivana kesänä  kannattaa kastella. Märkänä kesänä olen omista taimistani poistanut alimmaisia lehtiä, että tuuli pääsee kiertämään pehkoissa eikä marjat homehtuisi herkästi. Marjojen alkaessa kypsyä kannattaa pehkot suojata verkolla lintujen hyökkäyksiä vastaan. Eräänä kesänä ampiaiset söivät koloja marjoihin, niitä vastaan en keksinyt keinoa.

Syksyllä kannattaa katkoa rönsyt ja lannoittaa PK-lannoitteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti