Vinkkejä aloittelevalle puutarhurille


Olen useassa facebook –ryhmässä törmännyt kysymyksiin; mitä kasveja, mikä ötökkä, millä tuohoan? Näiden kysymysten innoittajana kokosin muutamia linkkejä sekä neuvoja aloittelevalle puutarhurille. Tämän sivun ei ole tarkoitus olla tyhjentävä vastaus kaikkeen, vaan jokainen tekee puutarhastaan oman näköisensä. Jokaisella puutarhurilla on omia niksejä ja neuvoja, tässä niistä vain muutamia, joista olen huomannut itselleni olleen hyötyä.


Tutki ja opiskele
talvella on aikaa lukaista muutamia kirjoja puutarhan perustamisesta ja kasvivalikoimista. Tutki puutarhaasi, jos siellä on jo kasveja, niin säästät melkoisen summan, kun käytät olemassa olevia kasveja. Luulisi niille jostain pihan kolkasta paikka löytyvän. Kaikkea ei tarvitse heti hävittää. Jos kasvit ovat rikkaruohojen valtaamia, niin saat niitä käyttöön pesemällä juuriston puhtaaksi. Anna multapaakun liota hetken vesisankossa ja nypi sitten rikat pois. Peseminen kannattaa myös jos saat kasvi lahjoituksia. Ei ole mikään sen keljumpaa, kun kaverilta saadun puskan mukana tulee jokin voimakkaasti leviävä perennan juuri tai rikkaruoho. Moni kasvi tarvitsee vain sen pienen juurenpalan kasvaakseen taas uudestaan.

Paraatipaikan kukkaistutus alue.
Tutki puutarhasi muotoja ja valoisuutta. Kuvaa ja pidä kirjanpitoa milloin aurinko paistaa mihinkin kolkkaan. Kasvin hyvin voinnin a ja o on oikea istutuspaikka. Säästyt myös monelta tuholaiselta, kun kasvi voi hyvin. Esimerkiksi jos lumipalloheisi on istutettu kuivaan paikkaan, niin se on melko varmasti heisinälvikkään valtaama. Kevään ensi kukat (krookukset, scillat ym.) taasen on hyvä istuttaa sellaiseen paikkaan, mistä lumi sulaa ensin ja paikka on valoisa ja lämmin. Varjon kasveja on turha istuttaa paahteiselle paikalle, ne eivät siellä kasva niin komeasti kuin varjossa. Mieti minne laitat pyykinkuivaus telineen, roska-astiat, mahdollisen lasten leikkipaikan, terassin. Nämä kaikki ovat oleellisia arjen sujuvuuden kannalta. Tuskin haluat pyykin kuivaustelinettä olohuoneen ikkunan alle. Mieti näkymiä talon sisältä päin. Mikä on se näkymä mitä haluat näkyvän kun aamulla heräät. Mieti myös minne lumet sijoitetaan talvella. Lumien kasaaminen esim. ruusujen päälle ei ole järkevää, koska ruusujen rungot ja oksat katkeavat tiivistyneen juuren painosta.

Kasvien  valinta ja istutusalueen muodostaminen
Mieti kuinka paljon olet valmis tekemään työtä puutarhassasi, mikä on budjettisi, tarvitsetko apua vai selviätkö itse. Suosittelen teettämään puutarha suunnitelman jos budjettisi kestää sen. Luulen, että säästät selvää rahaa, kun esim. kasvit on mietitty oikeille paikoilleen eikä niitä tarvitse siirrellä sen vuoksi, että tulit istuttaneeksi sen väärään paikkaan tai että kasvi kuolee sen vuoksi, kun paikka on väärä tai se on istutettu väärin. Esimerkiksi kärhöt istutetaan niin syvään, että juurenniskan päälle tulee 20cm multaa. 

Muista, että kaikkia kasveja ei tarvitse hankkia kerralla. Voit ajoittaa kasvien hankkimisen usealle vuodelle. Ehkäpä saat jonkin pensaan, mikä suunnitelmaan on merkitty, syksyn alennus myynnistä halvemmalla.

No, jos kuitenkin lähdet tekemään puutarhaasi omin päin, niin mieti silloinkin miten paljon haluat töitä tehdä. Sillä esim. rikkaruohot eivät katoa itsenään kukkapenkistä tai kiveykseltä. Toki apuvälineitä on, mutta vastuullinen puutarhuri ei käytä kuin hyväksyttyjä myrkkyjä. Rikkojen poistamiseen esimerkiksi kiveyksiltä voit käyttää tohoa. Niitäkin on nykyään myynnissä monen kokoisia. Ole kuitenkin varovainen tohon kanssa ja muista seurata milloin alueellasi on menossa metsäpalovaroitus, että vahinkoa ei satu. 

Mieti istutusalueen reunoja tehdessä nurmikon rajaaminen ja miten nurmikon leikkaaminen pihassasi hoidetaan. Selviät yhdellä laitteella (nurmikon leikkurilla) jos kanttaat istutusalueen reunat säännölliseti, pari kertaa kesässä. Jos teet istutusalueeseen reunan (kivistä, laudasta ym) ja nurmi alkaa heti istutusalueen reunasta niin seuraava hankita on trimmeri, sillä nurmi törröttää rumasti reunusta vasten. Jos käytössäsi on päältä ajettava leikkuri, niin istutusalueiden reunoissa täytyy olla loivia kaarteita (kone ei käänny). Kanttauksen ja reunan välin täytyy lisäksi olla tarpeeksi leveä, että kone mahtuu kulkemaan.

Huomaatko tässä miten ruoho on heti kviä vasten? Tätä ei voi pitää siistinä kuin trimmerillä. Olen tämän muokannut vuosien mittaan jo saman laiseksi kuin seuraavassa kuvassa olevan penkin reuna. Kuva on siis omasta puurahastani, vielä silloin kun en ymmärtänyt kaikkea:)

Tässä olen kantannut nurmen ja kiven välin. Lisäsin ojaan vain soran, koska teini ikäinen lapseni ajoi myös nurmikkoa, eikä hän uskaltanut muuten ajaa reunaa tarpeeksi läheltä. Tätäkin reunaa olen joutunut leventämään päältä ajettavalle ruohonleikkurille sopivaksi.


Nurmen leikkaamisen helpottamiseksi kannattaa tehdä laajoja istutusalueita usean pienen sijaan. Pensaita ja puitakin voi laittaa myös kukkapenkkiin. Muistat vain tutkia leviääkö pensas juurivesoilla, ettei se valtaa koko istutusaluetta. Jos laitat istutusalueeseen juurivesoilla leviävän pensaan tai perennan, niin voit istuttaa sen pohjattomassa sankossa (perennat) tai käyttää juurimattoa (tarpeeksi vahvaa pensaille, ettei juuret mene läpi). Juurimattoa käytettäessä kannattaa kuopan olla tarpeeksi suuri, että pensaalle jää reilusti tilaa kasvaa. 

Tulikohan tarpeeksi laaja istutusalue?
 
Kasvien valinnassa ota huomioon täysikasvuisen kasvin koko, valon tarve, leviävyys sekä omat mieltymykset värin suhteen. Toinen haluaa kirkkaita värejä toinen rauhoittavaa valkoista. Tutki myös mihin aikaan kukinta tapahtuu. Oikeilla valinnoilla saat puutarhaasi väri-iloa keväästä syksyyn. Jos haluat säästää, niin monia perennoja on helppo kasvattaa siemenestä. Siemen kasvatus vaatii tiloja sisältä ja kaikille se ei ole mahdollista. Perennojen siemeniä voit laittaa kasvamaan ruukkuun pakkasten mentyä varjoisaan paikkaan, muistat vain kastella istutuksia. Taimet voit istuttaa maahan heinä-elokuussa, niin ne ehtivät juurtua ennen pakkasten tuloa.

Mullan valinta
Pienet erät kannattaa ostaa pussimultana. Rekkakuormallinen multaa on kallista, mutta siinäkään et säästä jos paikallinen ”jobbari” myy sinulle halpaa multaa, missä loppujen lopuksi on läjä päin rikkaruohoja valmiiksi. Rikat lähtevät kasvuun muutaman viikon sisällä. Seulottu multa näyttää hyvälle saapuessaan, mutta totuus laadusta paljastuu jälkikäteen. Jos et käytä kaikkea multaa heti, niin peitä se pressulla, ettei lentävät rikat pesiydy multakasaasi. Minulle on mullan mukana tullut kortetta ja kaikkea muuta mukavaa. Kannattaa siis käyttää luotettavaa mullan toimittajaa ja tilausvaiheessa sanoa käyttötarkoitus (kukkapenkki vai nurmi).

Tällä hetkellä kivi on muodikasta puutarhassa. Kivi alueiden perustukset kannattaa tehdä huolella, sillä muuten käsissäsi on rikkaruohokeidas. Oikeastaan kaikissa perustuksissa säästät selvää rahaa, kun teet ne huolella kerralla kunnolla. Jos teet laatoitusta niin kannattaa ottaa ammattilainen asialle ja kilpailuttaa tekijä.

Kivi näyttää siistille. Tätäkin täytyy kitkeä kerran kesässä. Alla on juurimatto, mutta syksyllä lehdet ja muu lentävä roska täyttää kivien kolot, mihin rikat juurtuvat. Nämä on helppo pitää siistinä toholla, mutta varovaisuutta ettei koko talo pala:)

Tiedon etsiminen
Käytä luotettavia lähteitä. Puutarhan keskustelupalstat eivät ole luotettavia tiedon lähteitä.  Tässä muutama luotettava ja hyvä tietopankki; 

Tietoa tuholaisista ja hyvää tekevistä pieneliöistä sekä tietoa miten niitä torjut; http://www.ötökkätieto.fi/

Tietoa kasveista ja hoidosta; http://suomalainentaimi.fi/  

Tietoa kasvien tunnistamisesta; http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kasvit/

Tunnista haitalliset kasvien vieraslajit; http://www.vieraslajit.fi/lajit/HBE.MG2/list
Lopuksi
Puutarhan hoito ei saisi olla vakavaa puuhaa. Tarkoituksenahan kuitenkin on nauttia omien kätten töistä ja päästä ihailemaan luonnon kauneutta. Senpä vuoksi kannattaa höllätä hetkeksi ja unohtaa työleiri mentaliteetti. Tee puutarhastasi rohkeasti oman näköisesi! Onnistumisen iloa sinulle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti