Yrttitietoa

Tälle sivulle olen koonnut tietoa yleisimmistä yrteistä. Lähteinä olen käyttänyt useita puutarhakirjoja mm. Oma Sato, Suuri yrttikirja ym sekä netistä. Saat tietoa, niin viljelystä kuin käyttökohteista. Ole hyvä!

BASILIKA - Ocimum basilicum

Basilika vaatii esikasvatuksen. Siemenet kylvetään huhtikuussa. Basilika on hallanarka, joten istuta ulos vasta yöpakkasten mentyä ohi. Kasvupaikan on hyvä olla lämmin ja tuulelta suojassa. Parhaiten onnistut kohopenkissä. Tue taimet heti istutuksen jälkeen. Latvo kolmannen lehtiparin jälkeen.

Kaupasta ostetun basilikan voi myös istuttaa multaan. Tarkista, että juuristo on valkoinen, silloin juuristo on vielä elinvoimainen. Basilika on kylmänarka. Älä säilytä basilikaa jääkaapissa.

Basilika on miedon makuinen. Basilikasta on olemassa myös eri makuisia lajikkeita, mm. sitruunan tai kanelin makuista basilikaa. Basilikasta käytetään lehtiä ja latvoja. Kuivattavaksi tai pakastettavaksi versot leikataan ennen kukintaa. Lisää ruokaan valmistumisen loppuvaiheessa. Basilika sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin mutta sitä käytetään myös salaateissa, pastaruuissa, keitoissa, munaruuissa ja vihannesruuissa. Basilika sopii hyvin kala- ja vaalea liha- ja riistaruokiin. Sitä voi myös syödä sellaisenaan leivän päällä.

FENKOLI - Foeniculum vulgare

Fenkoli eli saksankumina on monivuotinen, mikä ei kuitenkaan kestä Suomen talvea. Lisätään siemenistä tai taimista. Istuta ulos yöpakkasten mentyä ohi. Kasvupaikaksi valitaan lämmin ja aurinkoinen paikka.  Mausteeksi käytetään lehtiä ja siemeniä. Siemenet eivät ehdi kehittyä Suomen oloissa.

Lehtiä käytetään teen valmistamiseeen, salaatteihin ja kalaruokiin.  Siemeniä käytetään raakoina hapankaalin ja maustekurkkujen säilöntäliemeen ja kypsinä leivonnaisten mausteeksi. Salaattifenkoli on yksivuotinen tyvimukulan kasvattava vihannes.

IISOPPI - Hyssopus officinalis

Iisoppi on monivuotinen. Lisätään siemenistä ja jakamalla. Valitse kasvupaikaksi aurikoinen ja lämmin kohopenkki. Iisoppi käy ns. karkotekasviksi kaalien läheisyyteen kirvojen torjuntaan.

Käytä iisopin tuoreita lehtiä salaattien, lihan, kalan ja kastikkeiden mausteeksi. Kukkia ja lehtiä voi kuivata.

KIRVELI eli Maustekirveli - Anthriscus cerefolium

Kirveli on helposti viljeltävä mausteyrtti joka viihtyy niin ruukkuviljelyssä kuin avomaallakin. Kirveli muistuttaa persiljaa sekä ulkomuodoltaan että käyttötavoiltaan. Kirvelin voi kylvää avomaalle jo toukokuun puolen välin aikoihin.  Viihtyy parhaiten puolivarjoisessa paikassa. Härmälle altis kasvi.

Käytä kirveliä keittoihin, lihakastikkeisiin, sieniruokiin, vihannesruokiin, salaatinkastikkeisiin, lihan, kalan ja makkaran mausteeksi, yrttijuustoihin, riisin mausteeksi, pitsoihin ja voileipiin sekä koristeluun ja jopa jälkiruokiin. Kirveli kannattaa lisätä ruokaan vasta ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa. Kuivattamista ei suositella, voi pakastaa.

KORIANTERI - Coriandrum sativum

Korianteri on yksivuotinen. Kylvä siemenet mahdollisimman aikaisin toukokuussa. Valitse kasvupaikaksi lämmin ja aurinkoinen paikka. Korianteria voi käyttää karkottajakasvina; karkoittaa voimakkaalla tuoksullaan tuholaisia.

Käytä korianteria liharuokiin, säilykkeisiin ja curry-mausteseoksen ainesosana sekä erilaisten leivonnaisten ja makeisten mausteeksi.

KYNTELI - Satureja hortensis

Kesäkynteli on yksivuotinen. Kylvä siemenet mahdollisimman aikaisin toukokuussa lämpimälle ja aurinkoiselle paikalle.

Käytä kynteliä makkara-, maksa-, veri-, lammas-, jauheliha- ja riistaruokien mausteena. Kasvisruuista se sopii papu-, herne-, linssi-, kaali, sieni- ja perunaruokiin sekä salaatteihin ja piparjuurikastikkeisiin.

LIPSTIKKA - Levisticum officinale

Lipstikka on monivuotinen. Kasvatetaan siemenistä tai jakotaimista. Erittäin pakkasen kestävä. Voit kylvää siemenet syksyllä. Esikasvatus jouduttaa sadon valmistumista. Valitse kasvupaikaksi puolivarjoinen paikka.

Käytä lipstikkaa keittoihin, kastikkeisiin ja salaattien mausteena kuivattuna tai tuoreena. Lipstikka käy kasvisruokien kuten lantun, kaalien, kurpitsan ja perunan mausteeksi sekä juustoihin ja leipiin. Lisää lipstikka ruokaan kypsentämisen alkuvaiheessa.


MINTTU - Mentha

Minttua on useita eri lajikkeita; piparminttu, viherminttu, puolanminttu, kähäräminttu, pyöröminttu, rantaminttu ym.

Minttu on monivuotinen. Sitä kasvatetaan pistokkaista, jakotaimista tai siemenistä. Siemenestä kasvatettu minttu kylvetään huhtikuussa ja istutetaan ulos yöpakkasten mentyä ohi. Minttu kasvaa aurinkoisessa paikassa. Kohopenkki on hyvä kasvupaikka.

Käytä minttua sellaisenaan mausteena tai siitä voi hauduttaa teetä. Minttu sopii maustamaan kastikkeita, salaatteja, uusia perunoita, mauste-etikkaa, lammasta, lihaa, kalaa, juomia, leivonnaisia, jälkiruokia, makeisia ja omenaruokia.

MÄKIMEIRAMI ELI OREGANO - Origanum vulgare

Oregano on monivuotinen. Sitä voi lisätä siemenistä tai jakamalla. Siemenet kylvetään maaliskuussa. Istuta ulos, kun yöpakkaset ovat menneet ohi. Kasvupaikaksi käy aurinkoinen kohopenkki. Oregano talvehtii hyvin.

Käytä oreganoa tuoreena ja kuivattuna. Oreganosta käytetään lehtiä ja nuppuja. Oreganon maku on hieman kitkerä, ja sen kitkeryys vahvistuu kuumennettaessa. Siksi oregano kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa.
Oregano on italialaisten ruokien mauste, mutta se sopii hyvin myös grillatun lihan mausteeksi, vihersalaatteihin, tomaattiruokiin, kastikkeisiin, juustoihin, munaruokiin, uusille perunoille, mauste-etikkaan, lammas- ja kalaruokiin, juomiin, leivonnaisiin ja omenaruokiin.

PERSILJA -  Petroselinum crispum

Persiljaa kasvatetaan siemenistä. Esikasvattamalla joudutat satoa.  Persilja ei ole hallanarka, joten sen voi istuttaa ulos jo toukokuun alussa.  Persiljaa voi pakastaa. Kuivattaminen säilyttää parhaiten C-vitamiinit.

Käytä persiljaa mausteena tai koristeena. Se sopii keittoihin, kastikkeisiin, yrittivoihin, kasvisruokiin, muna-, juusto- ja pastaruokiin, lihan, kalan ja lintujen mausteeksi sekä voileipiin. Lisää persilja ruokaan loppuvaiheessa.

RAKUUNA - Artemisia dracunculus

Rakuuna on monivuotinen. Valitse kasvupaikaksi aurinkoinen kohopenkki. Rakuunaa lisätään taimista, pistokkaista ja juuriversoista. Rakuuna leviää voimakkaasti. Rajoita kasvamista juurimatolla. 

Käytä rakuuna kana- ja kalaruokien mausteena. Se sopii hyvin kaikenlaisten liha- ja munaruokien maustamiseen. Kasviksista varsinkin artisokat, kukkakaali ym. kaalit, lanttu, mustajuuri, palsternakka, parsa, porkkana ja tomaatti sopivat yhteen rakuunan kanssa kuten myös voimakkaan makuiset sienet. Juustoruokiin rakuuna käy hyvin samoin kuin yrttivoihin. Ranskalaisiin bearnaise-, hollandaise- ja tartarkastikkeeseen rakuuna kuuluu olennaisena osana ja mielellään tuoreena lisättynä. Myös sinapin ja marinointiliemet voi maustaa rakuunalla. Käytä rakuunaa varoen sen omanlaatuisen maun takia. 

ROSMARIINI - Rosmarinus officinalis

Rosmariinia kasvatetaan Suomessa yksivuotisena tai huonekasvin tavoin. Parhaiten rosmariini talvehtii viileässä ja valoisassa. Lisää rosmariinia pistokkaista, taivukkaista tai siemenistä esikasvattamalla. Valitse rosmariinille aurinkoinen paikka kohopenkissä.

Rosmariinia käytetään lihan ja marinointiliemen maustamiseen. Sitä voi käyttää myös kalan, kasvisruokien, keittojen ja kastikkeiden maustamiseen. Rosmariinia voi kuivattaa.

RUOHOSIPULI - Allium schoeneprasum

Ruohosipuli on monivuotinen. Kasvata ruohosipulia siemenestä esikasvattaen tai jakotaimista. Kaupan ruohosipuliruukun voi istuttaa maahan, jos juuret ovat valkoiset ja elinvoimaiset. Valitse ruohosipulille aurinkoinen kohopenkki.

Ruohosipulia käytetään voileivällä, salaatissa, sillin, kalakeiton, munaruokien ja vihannesruokien mausteena. Kukkia voi käyttää ruokien koristeena. Ruohosipulia voi pakastaa.

SALVIA - Salvia officinalis

Salvia on monivuotinen, mutta se talvehtii vain erittäin suotuisissa paikoissa Suomessa. Kasvata salviaa esikasvattamalla siemenistä. Istuta salvian taimet yöpakkasten mentyä ohi aurinkoiseen paikkaan kohopenkkiin.

Salviaa käytetään rasvaisen lihan ja kalan mausteena. Käytä myös riisi- ja kasvisruokien mausteena. Salviaa voi kuivattaa. Salvian käyttöä ei suositella raskaana oleville naisille ja lapsille. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa hermosto- ja ruoansulatusoireita.

SITRUUNAMELISSA - Melissa officinalis

Sitruunamelissa on monivuotinen. Voi talvehtia suotuisassa paikassa. Esikasvatetut taimet istutetaan yöpakkasten mentyä ohi. Istuta taimet aurinkoiseen paikkaan kohopenkkiin.

Sitruunamelissan lehtiä käytetään salaatin ja teen mausteena. Sitä voi käyttää kaikkien niiden ruokien/leivonnaisten mausteena joihin sitruunakin käy. Sitruunamelissan lehtiä voi kuivata. Sitruunamelissa on kylmänarka, joten sitä ei kannata säilyttää jääkaapissa.

TILLI - Anethum graveolens

Tilli on nopeakasvuinen yrtti. Sitä voi kylvää useita kertoja kesässä avomaalle. Valitse aurikoinen kohopenkki kasvualustaksi.  Kruunutilli kannattaa harventaa, koska se tarvitsee enemmän tilaa kasvamiseen kuin lehtitilli. Lehtitilliä korjataan koko kasvukauden, mutta kruunutillin annetaan kukkia.

Tilliä käytetään kuivattuna ja tuoreena tai pakastettuna. Lehtitilli sopii kastikkeisiin, salaatteihin, uusille perunoille, kaali- ja liharuokiin, maustekurkuille, yrttijuustoihin, voileiville, keittoihin ja koristeeksi sekä kala- ja äyriäisruokiin. Kruunutilliä käytetään rapujen ja säilykkeiden maustamiseen.

TIMJAMI - Thymus vulgaris

Timjamia kasvatetaan huonon talvehtimisen vuoksi yksivuotisena. Timjamia lisätään siemenistä. Kylvä siemenet aurinkoiseen paikkaan kohopenkissä. Esikasvatus jouduttaa sadon valmistumista.

Timjami sopii täyteläisyyden antajaksi lähes kaikkiin ruokiin.Se lisätään ruuanvalmistuksen varhaisessa vaiheessa ja sen annetaan kypsyä ruuan mukana, sillä se ei menetä aromikkuuttaan keitettäessä. Käytä timjamia ruokiin, joihin tulee viiniä. Timjamia käytetään kala-, kana- ja kasviskeittoihin, tomaatti- ja kasvisruokiin, pastan ja riisin mausteeksi, pitsoihin, liha-, kala-, kana- ja makkararuokiin, marinadeihin ja ruokien koristeluun.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti