20.10.2015

Kesän parhaat palat

Tässä simenestä kasvattamiani kesäkukkia tältä keväältä ja viime keväänä kasvattamieni perennojen kukintaa.

Aloitan siemenestä kasvattamillani kesäkukilla; 
kasv1
 Samettikukat "Tiger Eyes" ja "Burning Embress" kasvoivat tänä kesänä komeasti. Burning Ebress kasvoi korkeaksi. Kukkavanat yltivät jopa 40cm korkeuteen. Molemmilla oli tuuheampi kasvutapa kuin tavallisilla samettikukilla.


kasv2 
Kerrotuista petunioista on tullut lemppari kukkiani. Näiden kukkavanat eivät kasva pituutta liikaa, eikä niitä siis tarvitse olla typistämässä kasvun alkuvaiheessa. Kukinta jatkuu pitkään, kun kuihtuneet kukat muistaa nyppiä pois. Iloinen yllätys oli "Cascade Orchid Mist", se kukki todella runsaasti koko kesän.

kasv3 
Kesäneilikat ovat helppoja kasvatettavia. Ne vain tahtovat kasvattaa pitkän kukkavarren, jos niitä ei kasvatusvaiheessa ei latvo tarpeeksi usein. Krassit ovat aina kauniita. Ensimmäisen kerran laitoin freesian mukuloita kasvamaan. Nekin olivat iloinen yllätys, sillä ne kukkivat todella pitkään. Harmi vain, että sateessa kukinta jäi lyhyeksi. Uusia nuppuja avautui koko ajan. Näitä täytyykin kokeilla vielä uudestaan.

kasv4 
Kosmoskukat kukkivat kauniisti, mutta ne eivät ole päässeet suosikkieni joukkoon. Tämä lajike "Candy Stripe" kasvaa korkeaksi ja kukkii vain yksi kukka kerrallaan. Kesäasteri "Princess White" (alakuvassa vasemmalla) kukki näyttävästi pitkään. Kesämalvat olivat helppoja kasvatettavia. Nämä olin esikasvattanut ja laitoin ne kasvamaan kukkapenkkiin.

kasv5 
Sateinen kesä ei ollut paras mahdollinen zinnioille. Pelargoniat eivät sateesta terassilla välittäneet. Kukinta jäi todella myöhäiseksi kylmän alkukevään takia. Mutta palkintona oli sitäkin kauniimpi kukinta. Nämä lajikkeet ovat "Apache Violet" ja "Apache Star". Punainen on oikea shokkiväri. Mitenhän tuo istuisi kesäkukkapenkissä punaisten daalioiden kanssa?  Sitä onkin ensi keväänä  kokeiltava.
Pelargoniat ovat ensimmäistä kertaa sisällä talven yli. Kokeilen talvettaa niitä. Meillä ei ole paras mahdollinen talvetus paikka, kun lämmitämme kahta takkaa ja sisälämpötila kohoaa välillä korkeaksi. Mutta yksi huone on noin +18 asteessa, missä kokeilen pelargonioiden talvettamista.

kasv8 
 Punaisia daalioita sain työkaverilta. Talvetin juurakot viime talvena vaatehuoneen nurkassa pahvilaatikossa. Keväällä laitoin ne kasvamaan liian aikaisin, niin ne kasvattivat vartta aivan hurjasti. 


kasv9 
Limen värinen gladiolus oli oikea ilopilleri. Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä kukki kesäneilikka "Benigna". Tämä ei kylläkään ollut kerrattu, niinkuin siemenpussissa luvattiin:(

kasv7 

Toissa keväänä siemenstä kasvattamani perannat kukkivat tänä kesänä. Tässä illakko, akileija "Green Apple" ja "Nora Barlow" sekä maariankello.

kasv6 

Siemenestä kasvattamani alaskankleitonia kasvoi jo ensimmäisenä vuonna hurjasti. Mäkitervakko kukki todella kauan ja oli hauska yllätys niin vaatimattomalla ulkomuodollaan. Lupiini muisti minua yhdellä kukalla. Sormustinkukat kukkivat sitäkin komeammin ja kauemmin. Näitä kun olisi kokonainen 10 metrin alue:D

Tämän viikon parantelen polveani. Sunnuntaina olin leikkaamassa kukkien kuivaneita varsia ja otin sivu askeleen. Polvitapeesta kuului rusahdus ja tajuntaani iski kaamea kipu. Jos tyttäreni ei olisi ollut lähettyvillä niin en tiedä miten olisin päässyt pois ulkoa. En voinut varata jalalla ollenkaan. Illalla pohje ja jalkapöytä varpaiden kera turposi hurjan näköiseksi. Lääkäri arveli, että polvitaipeessa ollut bakerinkysta puhkesi osittain. Kokonaan se ei hävinnyt, koskapa vieläkin muistuttaa olemassa olostaan. Kyllähän tämä elo tuntuu nyt tylsältä, kun en kärsi astua kunnolla ja piha oikein kutsuu töihin=/


Leppoisaa viikon jatkoa sinulle!

Maarit

38 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Kauniit kukkakollaasit olet tehnyt. Kauniita kukintoja on kiva muistella nyt syksyllä ja suunnitella jo ensi kevättä. Kaunista syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Lovely post !! I love all your flowers !!
  Pictures of flowers are so nice memory of summer !!
  Greetings

  VastaaPoista
 3. Hienosti ovat onnistuneet kukkasi kasvatukset. Kesän sää ei ollut niitä parhaita, oikeastaan huonoin mitä muistan. Kiva muistella noin kauniita kukkia!

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa määrät upeita kesäkukkia. On sinulla varsinainen viherpeukalo!
  Auts, varmasti teki kipeää. Toivottavasti polvi paranee.

  VastaaPoista
 5. Minunkin pitäisi vielä osata lähteä ulos puutarhatöihin. Mutta on ollut taukoa töiden ja pakkasten takia. Nurmikonkin sais vielä leikata, ei ole omaa konetta kuitenkaan. Valtavasti kaikkia ihanua kukkia sinulla. Melkein kaikki mahdolliset, huh! Upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pelaguu! Meillä on rippijuhlat ensi kesänä ja koetan tehdä mahdollisimman paljon puutarhatöitä tänä syksynä.

   Poista
 6. Niin kesäisen kaunista että oikein huimaa..
  Toivottavasti polvi nyt paranee. Lepoa vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina! Onneksi polvi on jo parempi!

   Poista
 7. Hienoja kukkia ja vieläpä itse kasvattamiasi.
  Perennojen lisäys kylvämällä kuulostaa hauskalta ja halvalta tavalta saada uusia kukkia, keväisin vaan on ikkunan edustani täynnä niin paljon tomaattien ja muiden yksivuotisten kasvien taimia että tila ei taida riittää perennojen kasvatukselle ja sitä paitsi olen todella hätäinen ihminen ja en varmaankaan jaksaisi odottaa kukintaa seuraavana vuonna. Hyvä että jotkut ovat kauaskatseisempia ja jaksavat kasvattaa perennojaan siemenestä, ehkä minäkin joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennoja voi kylvää myös syksyllä suoraan maahan. Kannattaa merkitä paikat mitä ja mihin on mitäkin kylvänyt, että ei kitke taimia pois kesällä. Perennojen kasvattaminen siemenestä on helppoa, suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

   Poista
 8. Mahtava postaus ja harmaaseen päivään niin piristävä! Huikea valikoima Sinulla kesäkukkia oli kasvussa!! Upeita, ihanat värimaailmat! Luo lime gladiolus oli aikas herkullinen!

  Voi että, sattui varmasti polveesi mahdottoman kipeästi, kannattaisi varmaan kuvata ettei mennyt mitään rikki siellä polvessasi! Anna sille rauha parantua ettei se ala riettuilemaan!! Onneksi et ollut yksin pihahommiisa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Onneksi polvi on jo parempi.

   Poista
 9. Pikaista paremista polvelle! Upeat kuvat ja kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Lepo auttoi polveen tällä kertaa.

   Poista
 10. Auts - polvelle pikaista toipumista.
  Josko näiden värikkään runsaiden kukkakuvien katsominen vähän helpottaisi...
  Menneen kesän kostea säätila oli kukille suotuisa, jos ei muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Väkertäjä! Lepo auttoi polveen.

   Poista
 11. Ihania kukkia itse kasvatettu siemenistä Pikaista paranemista polvelle :)

  VastaaPoista
 12. Voi miten ikävää, että loukkasit polveasi. Pikaista paranemista <3 Kyllä sinulla on ollut upeita itse kasvatettuja kukkasia ja upeita värejä. Liisa

  VastaaPoista
 13. Onnittelut hienoista kasvatuksista! Mainiosti olet onnistunut. Voi voi, polvivaivat on kamalia, tiedän tasan tarkkaan mistä puhun. Paranemista sinulle!

  VastaaPoista
 14. Ihania kukkakuvia. Kesäneilikat ovat minulle ihan uusi tuttavuus. Ne olivat niin kauniita, että pitäisiköhän minunkin kokeilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaupunkilaistyttö! Kesäneilikat ovat varmoja kukkijoita. Kokeile ihmeessä!

   Poista
 15. Kyllä on komea kukkaloisto, ei voi muuta sanoa! Ja tosi ikävä tuo polvijuttu... =( Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
 16. Toivon, että saat polvesi pian taas kuntoon!
  Olet kyllä varsinanen viherpeukalo. Paljon olet itse kasvattanut siemenestä. Itse juuri vannoin, että siemenkylvöt jäävät ensi keväänä vähemmälle, koska muuten ei jää tarpeeksi aikaa penkkien perkaamiseen. Oli luvattoman villiintyneen näköistä tänä kesänä.
  Tuo limen värinen gladiolus on upea ilmestys. Ihmeen muhkeakin se on.

  VastaaPoista
 17. Paljon kaikkea ihanaa, erityisesti tuo erikoisen värinen lupiini kiinnitti huomioni, hieno! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka! Minulla oli joitain vuosia sitten saman värinen lupiini, mutta se hävisi. Jospa tämä yksilö olisi kestävämpi.

   Poista