20.6.2017

Kun sairaus yllättää...

Muutama lämmin päivä sai minut kesäiselle mielelle. Odotan kesän etenemistä tällä hetkellä sairaslomalta. Polven nivelrikon eteneminen tänä keväänä on ollut uskomattoman nopeaa. Ensimmäisen kerran se diagnosoitiin vuonna 2005. Silloin polveen tehtiin ns. puhdistus leikkaus. Nykyään niitä ei tehdä. Polvi oli oireeton tuon leikkauksen jälkeen tähän vuoteen saakka. Nyt jokainen päivä on ollut selviytymis taistelua aamusta iltaan.

kuva1 

Kävin viime viikolla ortopedillä. Hän totesi, että pääsen leikkausjonoon polveni kanssa. Limapussitulehdukset lonkassa ovat onneksi ohi tällä hetkellä. Leikkaus päätös on minulle helpotus. Jospa kivuttomat ajat olisivat edessä päin. Luulen kyllä, että toinen polvi on leikattava heti perään. Siinä kun on myös alkava virheasento ja nivelrikko jo 3 vaiheessa. Leikkaukseen pääsen elo-syyskuun vaiheessa, joten hirvittävän pitkää aikaa ei tarvitse odotella.

kuva2 

Polven virheasento vie nilkkani aivan omituiseen asentoon. Nilkka kipuilee ja turpoaa. Otin siksi käyttöön kyynärsauvat. Niiden kanssa on helpompi liikkua.

kuva4 

Viimeinen viikko töissä oli naurettavaa temppuilua. En selvinnyt enää töistäni yksin vaan työkaverit joutuivat auttamaan minua selvitymään päivästä toiseen. Toki olisin voinut hakea jo aiemmin sairaslomaa, mutta eikös me suomalaiset olla oikeita sisupusseja. Kun lääkäri aika oli tiedossani, niin menin päivästä toiseen tahdon voimalla. Nyt jälkeen päin tuo tuntuu tyhmälle teolle. 

kuva5 

En voi väittää, etteikö vamma olisi vaikuttanut mielialaani. Huomaan sen siitä, että en ole jaksanut tehdä blogi päivityksiäni niin usein kuin olisin halunnut, koti työt ovat jääneet puolitiehen, puutarhan hoitokin on ollut niin ja näin. Osittain töiden teko on jäänyt siitäkin syystä, että työpäivän jälkeen olen ollut niin väsynyt etten ole niitä kyennyt tekemään.

kuva7 

Kukkaloisto puutarhassa on kuitenkin melkoista lääkettä mielelle. Nämä väripilkut vetävät väkisinkin suupielet hymyyn.

kuva8 

Kiitos, että jaksoit tänne asti. Pahoitteluni siitä, että tämä päivitys poikkeaa blogini lupauksesta. Toivotan sinulle aurinkoista kesän jatkoa ja riemukasta Juhannusta!!

24 kommenttia:

 1. Tsemppiä leikkauksen odotteluun. Tuttua on ontuminen ja kivut. Kauhulla taas odotan syksyn kosteita ja viileitä kelejä ja toivon, että reuma antaisi tämän syksyn elää normielämää kahden huonon syksyn jälkeen. Toivottavasti saat avun leikkauksesta. Kaunista kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Voin vain kuvitella mitä sinun kivut ovat. Mutta me vain taaplataan eteen päin ja pidetään lippu korkealla:)

   Poista
 2. Hyvä että pääset leikkaukseen suht nopeasti! Toivottavasti kesäaika antaa sinulle extravoimia odotella leikkaukseen pääsyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Odotan jo kovasti leikkausta. Vaikka tiedän, että leikkauksen jälkeiset päivät tulevat olemaan varmaan yhtä helvettiä.

   Poista
 3. Voimia kipujesi kanssa, joskus elämä järjestää haasteita, joita emme haluaisi... Nauti niistä hetkistä, jotka tuovat iloa ja vievät ajatukset pois ikävistä asioista! Lepo varmasti olisi viisasta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Juurikin niin, että lepoa tarvitsen. Olen kuitenkin yrittänyt kitkeä penkin päivässä ja tähän asti olen päässyt. Mutta nyt tuli lopullinen stoppi. Lonkan nivelpussin tulehdus uusiutui juuri viime yönä. Taitaa tarkoittaa sitä, että jalan virheasento on muuttunut ja se rasittaa lonkkaa. Joudun nyt käyttämään keppejä pienilläkin kävely taipaleilla ja kotonakin.

   Poista
 4. Tuttavapiirissä on useampi polvileikkauksen läpikäynyt. Vanhin heistä täyttää piakkoin 90 v. Kaikki ovat tyytyväisiä leikkaukseen ja ovat toipuneet hyvin. Kuntoutuminen vaatii omaa aktiivisuutta. Minulla on nivelrikko sormissa ja äidilläni myös polvissa. Saattaa hyvinkin olla, että sama operaatio on vielä edessä. Tsemppiä leikkaukseen ja toipumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Minullakin on monia tuttuja ketkä ovat käyneet leikkauksen läpi. Sen vuoksi en juurikaan jännitä leikkausta, koska heidän positiiviset kokemukset kantavat minua eteenpäin. Toivotan sinulle kivuttomia päiviä, sillä tiedän, että sormienkin nivelrikko on kivuliasta.

   Poista
 5. Voimia sinulle! Itsekin olen kipuillut tässä jo tovin, joten tiedän tunteesi ja väsymyksesi. Toki ne ovat jokaisella yksilölliset' mutta samaistumispintaa kuitenkin.. onneksi on kesäaika, niin mieli saa lepoa puutarhasta. Voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanni! Jaksamista myös sinulle!

   Poista
 6. Odottavan aika on pitkä, mutta toivottavasti kaunis kesä tuo ainakin mielellesi helpotusta. Tsemppiä leikkauksen odotteluun ja siitä sitten eteenpäin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Kyllä aika tuntuu tosi pitkälle!

   Poista
 7. Onneksi leikkaus on nyt tulossa. Helposti tulee niitä muitakin vaivoja, kun jalkaa pitää huonossa asennossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaalean Vihreää! Juurikin niin se menee, että virheasento missä tahansa kehoa saa toisen kohdan rempalleen.

   Poista
 8. Tsemppiä ja pikaista helpotusta kipuihin! Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 9. Oi voi. Ompas ikävä kulla. Polvivaivat ovat kovin tuttuja. Itselläni on molemmat polvet "operoitu" 2006 eli jotain rustojen poistoa, puhdistusta ym. Jonkin aikaa meni aika ok, mutta vuosia ovat olleet taas kipeinä. Portaita en kykene juurikaan nousemaan. Painokin on yksi iso tekijä minulla. Vuosi sitten otin viiden piikin hoitokerran molempiin polviin, työterveyslääkäri laittoi ja se auttoi jonkin aikaa.

  Sinulle tulossa ilmeisesti tekonivelet? Mielenkiinnolla jään seuraamaan miten toivut leikkauksista ja kuinka paljon saat apua ja miten pystyt sen jälkeen toimimaan. Kaikkea hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Kyllä minulle on tulossa tekonivel ensin toiseen polveen ja varmaan aika piakkoin myös toiseen, koska ortopedi nosti senkin polven seuraavaan luokkaan.

   Poista
 10. Tsemppiä päiviin ennen leikkausta ja sen jälkeen toipumiseen <3 Kivut on tuttuja täälläkin osoitteessa. Onneksi on aina parempiakin päiviä tulossa. Puutarha on kyllä niin hyvää terapiaa. Ilman sitä olisi tämä pää poksahtanut jo aikoja sitten. Ihanan hempeitä tulppaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija! Kyllä puutarhan hoito on melkoista terapiaa. Minulle myös kaikki muukin käsillä tekeminen. Ajattelin jo leikkauksen jälkeistä elämää ja hommasin joulukortteihin tarvikkeet ja kaikkea muuta askartelutarviketta, että ei tarvitse miettiä koko ajan kipuja.

   Poista
 11. Hei vaan ja jaksamista, hyvä uutinen, että olet leikkausjonossa - monelle se on ollut käänne "uuteen nousuun."
  Kukkaterapiaa siihen saakka, nyt on aika nauttia tähän saakka tehdystä (ja arvaan, että kovin työ on yrittää häivyttää ajatukset, että tuo ja tuo paikka pitäisi ja... :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Väkertäjä! Arvasit oikein, että kaikki ne tekemättömät työt hyppäävät silmiin kun pihalla käyn. Mutta ei auta. Kuten jo aiemmin kerroin, niin tähän päivään saakka olen koettanut kitkeä penkin päivässä. Se on mennyt ihan hyvin, mutta nyt viime yönä tunsin kun lonkka alkoi kipuilemaan ja siihen tuli taasen nivelpussin tulehdus. Jalan virheasento vie varmaan lonkan väärään asentoon, joten nyt joudun vast edes turvautumaan noihin keppeihin kotonakin.

   Poista